Quantcast
Καταλονία: Η Βουλή της ψήφισε για την απόσχισή της - Αύξηση της απόδοσης ισπανικών ομολόγων - enikonomia.gr
share

Καταλονία: Η Βουλή της ψήφισε για την απόσχισή της – Αύξηση της απόδοσης ισπανικών ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Το spread (διαφορά απόδοσης) των ισπανικών 10ετών κρατικών ομολόγων σε σχέση με των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων αυξήθηκε κατά 5,6 μονάδες βάσης στις 1,28 ποσοστιαίες μονάδες σήμερα το απόγευμα, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας να διακηρύξει την έναρξη μίας διαδικασίας απόσχισής της από την Ισπανία, μία κίνηση που ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θεωρεί παράνομη.

Η απόφαση της απόσχισης εγκρίθηκε με 72 ψήφους υπέρ έναντι 63 κατά, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, μετά τη συζήτηση που έγινε. Σε τηλεοπτική δήλωσή του, μετά την ψηφοφορία, ο Ραχόι δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας να μπλοκάρει την απόφαση.

«Σήμερα ξεκινάμε ένα νέο κράτος, ένα καταλανικό κράτος, μία δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Καταλονίας», δήλωσε ο Ραούλ Ρομέβα, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κύριου αποσχιστικού κόμματος, στους βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προσθέτοντας ότι «αυτό ήταν δέσμευσή μας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου».

Το κοινοβούλιο της μεγάλης ισπανικής περιφέρειας προωθεί την επιδίωξή του για ανεξαρτησία, παρά το ότι δεν έχει εκλέξει ακόμη τον ηγέτη της, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που άφησε τη συμμαχία των κομμάτων που στηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας με έναν αριθμό εδρών που υπολείπεται λίγο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. 

 

Πηγή: Bloomberg

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.