Quantcast
Ντεντέογλου: «Απρεπής πρόταση» ΕΕ προς την Τουρκία - enikonomia.gr
share

Ντεντέογλου: «Απρεπής πρόταση» ΕΕ προς την Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

Λίγο μετά την έκθεση καταπέλτη της ΕΕ για την Τουρκία και αφού η τουρκική πλευρά απέρριψε τις επικρίσεις που περιέχονται στη φετινή έκθεση προόδου για «οπισθοδρόμηση στα θέματα δημοκρατικών ελευθεριών και δικαίου», σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις προβαίνει σήμερα η αρμόδια υπουργός για το παρασκήνιο των επαφών της τουρκικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθηγήτρια Μπερίλ Ντεντέογλου, αποκαλύπτει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Χουριέτ ότι η ίδια έμεινε κατάπληκτη όταν οι Βρυξέλλες έκαναν μια «απρεπή πρόταση», όπως λέει, προς την τουρκική πλευρά, συνδέοντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας», αναφέρει, «είχαμε έντονες συζητήσεις για το προσφυγικό και για το θέμα των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης. Δεν είχαμε στην ατζέντα των συζητήσεων ακόμη την έκθεση προόδου.

Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου ένα νεαρό άτομο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να συνδέσει την έκθεση προόδου με το προσφυγικό. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο ήπιο το περιεχόμενο της έκθεσης, μου είπε, αν βρεθεί λύση στο προσφυγικό.

Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θυμάμαι πόσο έντονα του απάντησα, δεδομένου ότι δεν προέρχομαι από το διπλωματικό σώμα. Αλλά περίπου του είπα, ‘να την εκδώσετε την έκθεση, ποιος τη φοβάται, αυτοί είμαστε αν σας αρέσει’».

 

Νέα κινητικότητα στο προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας

Η κ. Ντεντέογλου πρόσθεσε ότι μετά από αυτό, το θέμα δεν αναφέρθηκε εκ νέου και παραδέχτηκε ότι η έκθεση περιέχει πράγματα για τα οποία κανείς λυπάται και δεν θέλει να τα ακούει. «Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους κάποιες διαπιστώσεις είναι πραγματικά υπερβολικές, αλλά γνωρίζουμε ότι εμείς ως πολίτες επιθυμούμε να ζήσουμε σε μια καλύτερη χώρα και υπάρχουν μέθοδοι αυτό να επιτευχθεί», δήλωσε η κ. Ντεντέογλου.

Στην επισήμανση της έκθεσης ότι η Άγκυρα θα πρέπει να επαναλάβει τον διάλογο στο Κουρδικό, η κ. Ντεντέογλου λέει ότι ήταν μια καλή προειδοποίηση. «Ο τρόπος να βγούμε από το περιβάλλον βίας είναι αυτή αλλά και παρόμοιες διαδικασίες διαλόγου».

Στο μεταξύ η δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου για την Τουρκία ενεργοποίησε νέα κινητικότητα γύρω από το προσφυγικό.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς βρέθηκε χθες στην Άγκυρα και είχε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου για ένα πιθανό κοινό πρόγραμμα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης με παράλληλη επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σινιρίογλου φέρεται να είπε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για το άνοιγμα των κεφαλαίων 17, 23, 24, 26 και 31 και ότι αναμένει την κατάργηση της βίζας εισόδου για Τούρκους πολίτες από τον Ιούλιο του 2016 και όχι από 2017, όπως είχε συμφωνηθεί, και ότι αυτό θα θέσει ταυτόχρονα σε ισχύ τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.