Quantcast
Πορτογαλία: Ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα χρίστηκε πρωθυπουργός της χώρας - enikonomia.gr
share

Πορτογαλία: Ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα χρίστηκε πρωθυπουργός της χώρας

δημοσιεύτηκε:

Ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, διορίσθηκε πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο της χώρας, Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα, με μία κίνηση που τερματίζει εβδομάδες πολιτικής αναταραχής, αλλά ανοίγει την πόρτα σε μία περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας.

Ο Κόστα, που ήταν πρώην δήμαρχος της Λισαβόνας, κάνει την Πορτογαλία τη δεύτερη χώρα φέτος, μετά την Ελλάδα, που αντιτίθεται στη συνταγή λιτότητας που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

H αντίσταση της Ελλάδας, προσθέτει η εφημερίδα, ήταν σύντομη, καθώς η κυβέρνησή της επιβάλλει τώρα μέτρα λιτότητας για να ικανοποιήσει τους όρους του νέου προγράμματος βοήθειας.

Ο Κόστα, ο οποίος έχει συμπτύξει κοινοβουλευτική συμμαχία με τρία ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της άκρας Αριστεράς, θα αντιμετωπίσει επίσης δυσκολίες να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και ξεπάγωμα των συντάξεων.

Ο Καβάκο Σίλβα επέμεινε να δεχθεί ο Κόστα έξι όρους, μεταξύ των οποίων ότι θα ακολουθήσει δημοσιονομική πειθαρχία και θα επιδιώξει ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, πριν τον χρίσει πρωθυπουργό.

Σήμερα το πρωί, ο Πορτογάλος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον σοσιαλιστή ηγέτη για δεύτερη φορά το τελευταίο διήμερο. Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος εξέδωσε μία ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι έλαβε απαντήσεις από τον Κόστα για τους έξι όρους σχηματισμού κυβέρνησης και αποφάσισε να τον χρίσει πρωθυπουργό.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.