Quantcast
Η Ουκρανία δεν επιστρέφει ρωσικά δάνεια - enikonomia.gr
share

Η Ουκρανία δεν επιστρέφει ρωσικά δάνεια

δημοσιεύτηκε:

Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προεξοφλεί ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιστρέψει το δάνειο ύψους 3,3 δις ευρώ που έδωσε πριν από δύο χρόνια στην Ουκρανία, όταν πρόεδρος στη χώρα ήταν ο Βίκτωρ Γιανουκόβιτς.

Γι´ αυτό η Μόσχα αποφάσισε να ανοίξει δικαστικό αγώνα σε βάρος του Κιέβου. To θέμα αυτό απετέλεσε και θέμα συζήτησης σε προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε τη δικαστική διευθέτηση του θέματος.

«Τα χρήματα είναι για τον Γιανουκόβιτς»

Η ουκρανική πλευρά βλέπει το πρόβλημα μέσα από διαφορετική οπτική γωνία. Θεωρεί ότι το δάνειο δόθηκε στον τότε πρόεδρο υπό τη μορφή διευκόλυνσης και ζητά έκπτωση της τάξης του 20%, όπως συνηθίζουν να δίνουν κι άλλοι ιδιώτες πιστωτές.

Όμως η Ρωσία δεν θέλει ούτε καν να ακούσει τα ουκρανικά επιχειρήματα και επιμένει να της επιστραφεί ολόκληρο το ποσό και μάλιστα εμπρόθεσμα. Τέλη Νοεμβρίου ο Πούτιν πρότεινε την επιστροφή του δανείου σε τρεις δόσεις, αλλά ούτε κι αυτό έγινε δεκτό.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Γιατσενιούκ αρνείται να πληρώσει, εάν η Ρωσία δεν συναινέσει πρώτα στην αναδιάρθρωση του χρέους που ανέρχεται στα 15 δις δολάρια. Σε περίπτωση που η Ουκρανία δεν επιστρέψει εμπρόθεσμα στο Κρεμλίνο το ποσό των 3,3 δις ευρώ, η Ρωσία έχει το δικαίωμα εντός 10 ημερών να προσφύγει σε δικαστήριο διευθέτησης διαφορών στο Λονδίνο.

Ήδη ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ έχει δρομολογήσει τα απαραίτητα μέτρα για την έναρξη της σχετική διαδικασίας. Από την ουκρανική πλευρά επικρατεί αισιοδοξία.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη δικαστική διαμάχη με τη Ρωσία» δηλώσει ο ουκρανός πρωθυπουργός.

Πιθανή μια δικαστική νίκη της Ρωσίας

Η Ρωσία έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει τη δικαστική διαμάχη. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο Βασίλι Ιζκόφ, επικεφαλής του τμήματος διευθέτησης διαφορών στην επενδυτική και οικονομική εταιρεία Horizon Capital.

«Το χρέος δεν προέρχεται από εμπορική δραστηριότητα, κατά συνέπεια η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να το διεκδικήσει δικαστικά», υποστηρίζει σε συνέντευξη στη DW.

Θεωρεί μάλιστα ότι το Κίεβο λόγω της δικαστικής διαμάχης θα νιώσει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές επιπτώσεις.

Στο διεθνή τύπο έχει ξεκινήσει συζήτηση για το εάν η Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει τη θέση της στο δικαστήριο χρησιμοποιώντας ως πάτημα την προσάρτηση της Κριμαίας. Θα μπορούσε να πείσει τους δικαστές να θεωρήσουν το δάνειο ως αποζημίωση για τις εξελίξεις στην Κριμαία.

Αλλά ο Μίχαελ Βάιμπελ, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Cambridge, δεν δίνει πολλά περιθώρια επιτυχίας.

«Άλλο μια διεκδίκηση χρέους, κι άλλο τα γεγονότα στην Κριμαία», λέει στη DW. Θεωρητικά η Ουκρανία βρίσκεται σε κατάσταση στάσης πληρωμών, αλλά η ίδια δεν θεωρεί ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο κρίσιμη έχοντας την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα βοηθήσει, καθώς από αρχές Δεκεμβρίου άλλαξε το καταστατικό της και μπορεί να στηρίζει χώρες ακόμη κι αν βρίσκονται σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.