Quantcast
Τουρκία: Μαίνεται ο εμφύλιος στο Ντιγιαρμπακίρ - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Μαίνεται ο εμφύλιος στο Ντιγιαρμπακίρ

δημοσιεύτηκε:

Σε πεδία μάχης έχουν μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες το Ντιγιαρμπακίρ και άλλες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και των ακραίων νεαρών Κούρδων του λεγόμενου Πατριωτικού Επαναστατικού Κινήματος Νέων YDG-H που πρόσκειται στο PKK.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μολονότι το PKK ισχυρίζεται ότι το YDG-H δρα αυτόνομα, οι ακραίοι νεαροί Κούρδοι μοιάζουν να έχουν αστείρευτες πηγές χρηματοδότησης. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν στις τουρκικές δυνάμεις από τα μέσα Δεκεμβρίου;

Βαρύς φόρος αίματος

Οι συγκρούσεις έχουν επιφέρει στο μεταξύ έναν βαρύτατο φόρο αίματος. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται πολλοί άμαχοι. Και οι τουρκικές δυνάμεις όμως μετρούν σχεδόν καθημερινά απώλειες. Ο στρατός ισχυρίζεται πάντως ότι μόνον στη συνοικία Σουρ έχει σκοτώσει πάνω από 100 «τρομοκράτες». Ανάμεσά τους και ο 25χρονος Μεσούτ Σέβικτεκ, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από τα Χριστούγεννα. Από τις αρχές του χρόνου η αδερφή του Γκιουλέρ μαζί με δυο ακόμη γυναίκες και τρεις άνδρες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας στο Ντιγιαρμπακίρ, ζητώντας από τις αρχές να τους παραδώσουν τις σωρούς των συγγενών τους.

«Γιατί δεν κάνει κάτι η γερμανική κυβέρνηση; Δεν βλέπει τι κάνει ο Ερντογάν στο Κουρδιστάν;», φωνάζει η νεαρή, κρατώντας στα χέρια μια φωτογραφία του αδελφού της. Δίπλα της η Σαχίντε Οράν η οποία έχασε τον 21χρονο γιο της Ίσα. «Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, όλοι τους φέρουν την ίδια ευθύνη διότι υποστηρίζουν τον Ερντογάν και δεν κάνουν τίποτα για να υπάρξει αποκλιμάκωση».

Εντούτοις δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι Κούρδοι με αυτή την προσέγγιση. «Είναι ευθύνη εκείνων που θέλουν να βαθύνουν το χάσμα», λέει ένας νεαρός πατέρας, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο YDG-H το οποίο έχει αποκλείσει ολόκληρες πόλεις, στήνοντας παντού οδοφράγματα. «Και η αντίδραση του κράτους όμως δεν επιτρέπεται να είναι τόσο σκληρή», συμπληρώνει. Η σύζυγος και το μόλις τριών μηνών παιδί τους ζουν ακόμη στην αποκλεισμένη συνοικία Σουρ. Ο ίδιος εγκατέλειψε την περιοχή πριν από μια εβδομάδα. «Εάν φύγει η γυναίκα μου, η αστυνομία δεν θα την αφήσει να επιστρέψει. Και δεν έχουμε πού να πάμε». Ο ίδιος μένει μαζί με άλλους 20 συγγενείς σε ένα διαμέρισμα. Στην εσχάτη ο ίδιος θα μπορούσε να κοιμηθεί και σε ένα παγκάκι, όχι όμως και η γυναίκα του με το μωρό, όπως λέει. Φοβούμενος πιθανές «κυρώσεις» των τουρκικών αρχών, παρακάλεσε να μην δημοσιευτεί η φωτογραφία της οικογένειάς του, ούτε και τα ονόματά τους.

«Με πυροβόλησαν εσκεμμένα στα πόδια»

Σε ένα από τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί γύρω από την αποκλεισμένη ζώνη της ιστορικής συνοικίας έρχεται σχεδόν καθημερινά και ο μόλις 13 ετών Οζάν. «Η μητέρα μου είναι μέσα και η αστυνομία δεν με αφήνει να μπω. Έχω να τη δω 40 μέρες». Γυρίζοντας μια μέρα από το σχολείο του, που βρίσκεται έξω από την Σουρ, είδε να έχει αποκλειστεί η συνοικία από την αστυνομία. Έκτοτε μένει σε έναν θείο του.

Ο μικρός Οζάν είναι αναμφίβολα «κατάλληλος υποψήφιος» για στρατολόγηση στο YDG-H. Αυτό τουλάχιστον δείχνει το μένος του για το τουρκικό κράτος. «Βρωμοαστυνομία», λέει χαμηλόφωνα για να μην τον ακούσουν οι τούρκοι αστυνομικοί. «Δεν θέλουν τους Κούρδους, μας θεωρούν εχθρούς».

Με το ίδιο μίσος εκφράζεται για τις τουρκικές αρχές και ο 25χρονος Κεντάλ Οζγκούν. Στις 3 Ιανουαρίου ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε εσκεμμένα, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, στα δυο του πόδια. Έκτοτε κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι. Αν και υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες, όπως λέει, κανείς δεν τολμά να καταθέσει σε βάρος των τούρκων αστυνομικών. Ο Κεντάλ αναγκάστηκε να πουλήσει το ταχυφαγείο που είχε, καθώς δεν είναι πλέον σε θέση να εργαστεί. «Δεν έχω πλέον τίποτα», λέει. Ο αδερφός του Μπιλάλ δεν κρύβει την οργή του. «Όποιος είναι εναντίον του Ερντογάν πάει φυλακή». Ο ίδιος είναι βέβαιος ότι «μας επιτίθενται, επειδή είμαστε Κούρδοι».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.