Quantcast
Σύρος πρόσφυγας κάνει καριέρα στην Αλβανία - enikonomia.gr
share

Σύρος πρόσφυγας κάνει καριέρα στην Αλβανία

δημοσιεύτηκε:

Ο Σαμέρ Νταρβίς είναι εμφανώς περήφανος για όσα πέτυχε τους τελευταίους μήνες. Ο 35χρονος σύρος πρόσφυγας οδηγεί Μερσεντές, είναι καλοντυμένος και ιδιοκτήτης μιας επιτυχημένης επιχείρησης στην Αλβανία.

Στα κεντρικά γραφεία -ένα ανακαινισμένο κτήριο με γυάλινη πρόσοψη- ξεχωρίζει με μεγάλα γράμματα το επώνυμό του και από κάτω στα Αλβανικά η επιγραφή «μεταχειρισμένα ρούχα». Ο πρόσφυγας από το Χαλέπι ζει εδώ και τέσσερις μήνες ως επιχειρηματίας στα Τίρανα και μάλιστα με πολύ καλές απολαβές, όπως λέει ο ίδιος.

«Δεν ήταν δύσκολο να ανοίξω μαγαζί εδώ, επειδή η Αλβανία προσφέρει καλές προϋποθέσεις σε ξένους επενδυτές, τους προσκαλεί να επενδύσουν αντί να υψώνει γραφειοκρατικά εμπόδια. Και πάνω από όλα εδώ υπάρχει αρκετή δουλειά και χρήμα», λέει ο Σαμέρ Νταρβίς, ο οποίος ήταν παλαιότερα στην πατρίδα του έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Ωστόσο, η πορεία που χρειάστηκε να διανύσει μέχρι να φτάσει στην επιχειρηματική καταξίωση στην Αλβανία ήταν μεγάλη και άκρως ασυνήθιστη. Στο τέλος του 2014 διέφυγε από το Χαλέπι, όπως και δεκάδες χιλιάδες ακόμη πρόσφυγες πολέμου, στην Τουρκία. Από εκεί με μια βάρκα διακινητών πέρασε στην Ελλάδα και συνέχισε μέσω Βαλκανίων στην Ουγγαρία.

Εκεί υπέβαλε αίτηση ασύλου και έμεινε έως ότου η αδερφή του, η οποία είχε εγκλωβιστεί με την οικογένειά της στην Αλβανία, τον παρακίνησε να μετακομίσει στα Τίρανα.

Ο 35χρονος Σύρος πήγε στην αλβανική πρωτεύουσα φέρνοντας μαζί του μια επιχειρηματική ιδέα που έμελλε να εξελιχθεί στη σημερινή επιτυχημένη επιχείρηση. Σήμερα εισάγει από την Ουγγαρία τόνους μεταχειρισμένων ρούχων, τα πλένει, τα σιδερώνει και εν τέλει τα πουλάει σε άκρως ικανοποιημένους πελάτες.

Σχέδια επέκτασης σε άλλες πόλεις

Στην εταιρεία του απασχολεί εργαζόμενους από την Αλβανία, όπως ο 26χρονος Φατιόν, ο οποίος δηλώνει πολύ ευχαριστημένος. «Δουλεύω εδώ από την 1η Δεκεμβρίου και νιώθω πολύ άνετα. Η δουλειά είναι καλή και οι τιμές μας χαμηλότερες σε σχέση με άλλα καταστήματα ρούχων. Είμαστε περήφανοι για το αφεντικό μας».

Εξίσου χαρούμενη που βρήκε δουλειά στην επιχείρηση του Σαμέρ Νταρβίς δηλώνει και η 23χρονη Άννα, που τονίζει ότι η ανεργία στην Αλβανία είναι υψηλή. Επιπλέον για ανθρώπους που κατάγονται από χωριά του αλβανικού βορρά και έχουν εγκατασταθεί στη συνοικία Αλιάς-Μπαμπρού των Τιράνων τα μεταχειρισμένα ρούχα είναι τα μόνα που μπορούν να αγοράσουν.

Ο Σαμέρ Νταρβίς έχει ανοίξει στο μεταξύ τέσσερα ακόμη μικρά καταστήματα στο κέντρο των Τιράνων και σκέφτεται σοβαρά να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας. Παρά το γεγονός ότι έχει δυσκολίες με τη γλώσσα, μετά από τέσσερις μήνες παραμονής στα Τίρανα έχει μόνο καλά λόγια να πει. «Ναι, όλα είναι πολύ καλά. Τα Τίρανα είναι πολύ ωραία. Οι Αλβανοί είναι πολύ καλοί, τα παιδιά εδώ δουλεύουν καλά, επομένως συνολικά όλα είναι καλά».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.