Quantcast
Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 3% αντί 2,6% η ανάπτυξη στα Δυτικά Βαλκάνια το 2017 - enikonomia.gr
share

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 3% αντί 2,6% η ανάπτυξη στα Δυτικά Βαλκάνια το 2017

δημοσιεύτηκε:

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης έξι οικονομιών των Δυτικών Βαλκανίων το 2017 στο 3% από το 2,6%, επικαλούμενη την ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης και την υψηλότερη ζήτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των χωρών της περιοχής.

Σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά και την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2015 σε ό,τι αφορά την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων –στην οποία περιλαμβάνονται η Αλβανία, η Βοσνία, το Κόσοβο, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία– στο 2,1% από 1,8%, διατηρώντας, ωστόσο, αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2016.

«Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές για την περιοχή είναι θετικές», ανέφερε η τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της. «Η ανάκαμψη των επενδύσεων αναμένεται να συνεχιστεί και οι οικονομίες να επωφεληθούν από τη στήριξη στην κατανάλωση και τις εξαγωγές», ανέφερε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι οι έξι οικονομίες θα καταγράψουν ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ του 2,3% και του 4% το 2017, αν και αναγνώρισε τους κινδύνους που προέρχονται από τα υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, τη χαμηλή παραγωγικότητα και τον αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα.

Για το 2016, η Παγκόσμια Τράπεζα διατήρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,6% για την περιοχή συνολικά. Προέβλεψε ότι η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο θα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις με ανάπτυξη 3,7%, ενώ η Σερβία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.