Quantcast
DW: Το Βερολίνο δεν ανησυχεί για την αξιολόγηση - enikonomia.gr
share

DW: Το Βερολίνο δεν ανησυχεί για την αξιολόγηση

δημοσιεύτηκε:

Οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς σε μια προσπάθειά του να διασφαλίσει μία κοινή στάση Ελλάδας και ευρωπαϊκών θεσμών σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν δείχνουν να ανησυχούν το Βερολίνο.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, η διαδικασία της αξιολόγησης είναι αυτή που έχει συμφωνηθεί στο πρόγραμμα της τρόικας με την Ελλάδα το καλοκαίρι το 2015 και θα πρέπει να τηρηθεί «κατά γράμμα». Παρά την όποια «σύγχυση» που επικράτησε χθες με την αναχώρηση των διαπραγματευτών από την Αθήνα, τόνισε ο κ. Γέγκερ κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού μπρίφινγκ της Τετάρτης, οι διαπραγματεύσεις «δεν έχουν σταματήσει αλλά έχουν διακοπεί». «Ελπίζουμε», είπε ο κ. Γέγκερ, «οι δύο πλευρές να αξιοποιήσουν αυτό το διάστημα και να συνεχίσουν παρασκηνιακά τις διαπραγματεύσεις». Πάντως, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις.

 

Μέρκελ και Τσίπρας επικοινωνούν «τακτικά»

 

Ο κ. Γέγκερ δεν θέλησε να σχολιάσει άμεσα την κατάθεση από την ελληνική κυβέρνηση των νομοσχεδίων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό την Τρίτη. Όπως είπε, «η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται τελείως αιφνιδιαστικά, γνωριζόμαστε εδώ και καιρό. Στο τέλος όμως θα πρέπει να κλείσει με τακτοποιημένο τρόπο ο έλεγχος του προγράμματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει τώρα να εργαστούμε».

Το γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάρτιν Σουλτς δεν συνιστά έλλειψη επικοινωνίας με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, επεσήμανε στο ίδιο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Όπως διαβεβαίωσε, οι δύο τους επικοινωνούν «τακτικά», πράγμα που ισχύει και για τους υπουργούς Οικονομικών των δύο χωρών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κατά τα λοιπά, σε ό,τι αφορά το θέμα της αξιολόγησης, ο κ. Ζάιμπερτ ταυτίστηκε με όσα είχε δηλώσει προηγουμένως ο κ. Γέγκερ. Ο κ. Ζάιμπερτ δεν έχει, όπως είπε, την πρόθεση να σχολιάσει τα ταξιδιωτικά σχέδια του έλληνα πρωθυπουργού, άλλα κάθε συνομιλία γύρω από το θέμα της αξιολόγησης «είναι καλή», σχολίασε.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.