Quantcast
FT: Ο Ντράγκι κάνει πράξη τα όνειρα της αγοράς ομολόγων - enikonomia.gr
share

FT: Ο Ντράγκι κάνει πράξη τα όνειρα της αγοράς ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

«Η ομαλοποίηση του κατακερματισμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης και η διευκόλυνση της ροής των κεφαλαίων εντός της ευρωζώνης είναι ένας βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς προσπαθεί να βάλει τέλος στην αναιμική ανάπτυξη που έχει πλήξει την οικονομία μετά τις κρίσεις κρατικού χρέους και τραπεζών το 2011», σημειώνει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρεται εκτενώς στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και στις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι.

«Τώρα το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αρχίσει τις απευθείας αγορές ομολόγων από την Ιούλιο, χρησιμοποιώντας καινούργιο χρήμα, μπορεί να βοηθήσει τις Βρυξέλλες να δημιουργήσουν μια βαθύτερη και μεγαλύτερη αγορά εταιρικών ομολόγων», υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ και συμπληρώνεται:

«Η ευρωπαϊκή εταιρική αγορά ομολόγων δεν έχει αυτή την στιγμή το βάθος της αμερικάνικης. Την περασμένη χρονιά πουλήθηκαν 360 δισ. δολάρια νέων εταιρικών ομολόγων αποτιμημένων σε ευρώ στην Ευρώπη – όπου οι εταιρείες έχουν την τάση να βασίζονται περισσότερο στα τραπεζικά δάνεια – έναντι 1,1 τρισ. δολαρίων που πουλήθηκαν στην αγορά δολαρίου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ε.Ε. δημιούργησε την πανευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιαγορών για να ενθαρρύνει τις εταιρείες να δανείζονται απευθείας από τους αποταμιευτές και τους συνταξιούχους μέσω της αγοράς ομολόγων αντί να εξαρτώνται από τις δοκιμαζόμενες τράπεζες για χρηματοδότηση».

Και καταλήγει: «Aλλά η κίνηση της ΕΚΤ έχει δημιουργήσει ζήτηση για εκδόσεις ομολόγων από εταιρείες χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η ιταλική εταιρεία τσιμέντου Buzzi Unicem, η οποία αξιολογείται με «BB+», την υψηλότερη αξιολόγηση στην μη επενδυτική βαθμίδα, καθώς και για μικρότερα ομόλογα, μεταξύ των οποίων και μια προσφορά 300 εκατ. ευρώ από την ισπανική Dia».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.