Quantcast
ΔΝΤ: Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3-4% για τις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3-4% για τις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης

δημοσιεύτηκε:

Οι περισσότερες από τις οικονομίες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνεχίζουν να σημειώνουν εύρωστη ανάπτυξη, ενώ η Ρωσία και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Χωρών παραμένουν σε ύφεση, αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση του για την περιοχή.

Ωστόσο, προσθέτει το Ταμείο, οι μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης στην περιοχή κινούνται αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδά τους πριν από την κρίση, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειασθούν περισσότερο χρόνο για να προσεγγίσουν το επίπεδο των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. «Με την παγκόσμια οικονομία να σημειώνει συγκρατημένες προοπτικές ανάπτυξης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προσφέρουν την καλύτερη ελπίδα για την περιοχή να ενισχύσει την ανάπτυξη και τη σύγκλιση», σημειώνει το ΔΝΤ.

Οι οικονομίες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως και η τουρκική οικονομία, συνεχίζουν να αναπτύσσονται με ρυθμό περίπου 3-4% το 2015. Σε μεγάλο μέρος της περιοχής, η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από την εγχώρια κατανάλωση, η οποία, με τη σειρά της, οφείλεται σε υποστηρικτικές μακροοικονομικές πολιτικές και αυξήσεις των πραγματικών μισθών.

Η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε σημαντικά πέρυσι, ως αποτέλεσμα της βουτιάς των τιμών πετρελαίου και των κυρώσεων της Δύσης, ενώ είναι πιθανόν να επανέλθει στην ανάπτυξη το 2017. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ύφεση των χωρών της Κοινοπολιτείας θα περιορισθεί στο 1,5% φέτος από 4,25% το 2015.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.