Quantcast
CNBC: Γιατί ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων - enikonomia.gr
share

CNBC: Γιατί ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Τις αιτίες της πρόσφατης ανόδου των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αναζητά το CNBC. Το χρηματοδοτικό κενό του 2015, η προσπάθεια πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο και ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών. Τι λένε οι αναλυτές

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδα έγινε ακόμα ακριβότερο χθες Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές απέφυγαν τα κρατικά ομόλογα της χώρας εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές της. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου εκτινάχθηκε στο 8,401% το πρωί της Τετάρτης, για να υποχωρήσει αργότερα στο 8,225%. Την Τρίτη η απόδοση είχε και πάλι καταγράψει σημαντική άνοδο, έναντι του 8,042% που ήταν στην αρχή της εβδομάδας.

Οι αποδόσεις αυτήν την εβδομάδα δεν άγγιξαν το 9% που είχε σημειωθεί στα μέσα Οκτωβρίου, όταν το αρνητικό κλίμα αναφορικά με την Ελλάδα επηρέασε τις παγκόσμιες αγορές, γράφει το CNBC. Ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων τονίζει πως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει, εν όψει και του κρίσιμου deadline της 8ης Δεκεμβρίου.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες το 2015 και εξακολουθεί να είναι ‘στον αέρα’ το πώς θα καλυφθούν, κάτι που πιθανότατα προκαλεί νευρικότητα στις αγορές», δήλωσε στο CNBC η Sarah Pemberton, οικονομολόγους της Capital Economics.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται την ώρα που η Αθήνα επιχειρεί να βγει πρόωρα από το πρόγραμμα διάσωσής της. Η κυβέρνηση ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα πριν την διορία της 8ης Δεκεμβρίου.

Ένα εμπόδιο στο σχέδιο αυτό είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015, καθώς οι δυο πλευρές –η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα- δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο μέγεθός του και στο πως θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί.

«Περνάμε μια δύσκολη φάση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης την Τρίτη στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. «Σε αυτό το ενδιάμεσο στάδιο τα νεύρα τεντώνουν από όλες τις πλευρές. Δεν υπάρχει μόνο η δική μας πλευρά αλλά κι η πλευρά των δανειστών».

Στο μεταξύ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξήσει τη δημοτικότητά τους τελευταίους μήνες, εντείνοντας τις πιέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένονται τον Φεβρουάριο όμως υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ισχυρές επιδόσεις των αντιμνημονιακών κομμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

«Υπάρχει πολύς θόρυβος και οι αγορές έχουν δίκιο να ανησυχούν», λέει ο broker της Mint Partners, Bill Blain. «Φαίνονται πιθανές οι νέες εκλογές του χρόνου».

Για τους επενδυτές, η βασική ανησυχία είναι πως τα κυβερνητικά σχέδια για μεταρρυθμίσεις θα απορριφθούν από την τρόικα, σχολιάζει ο Blain.

«Είδαμε από την απότομη αύξηση των αποδόσεων τον Οκτώβριο ότι το κλίμα της αγοράς σε ότι αφορά την Ελλάδα παραμένει εύθραυστο και νομίζω πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε διακυμάνσεις τους επόμενους μήνες», σημείωσε από την πλευρά της η Pemberton.

Πηγή: Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.