Quantcast
Νέος έλεγχος στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την Εποπτική Αρχή (SSM) μετά τα stress tests - enikonomia.gr
share

Νέος έλεγχος στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την Εποπτική Αρχή (SSM) μετά τα stress tests

δημοσιεύτηκε:

Νέο έλεγχο στις ευρωπαϊκές τράπεζες λίγο μετά την ολοκλήρωση των stress tests σχεδιάζει η Ενιαίο Εποπτική Αρχή (SSM) της ΕΚΤ.

Σκοπός του νέου ελέγχου είναι να διαπιστωθεί εάν οι τράπεζες είναι κερδοφόρες, αποδοτικές και σωστά διοικούμενες.

Για τα πιστωτικά ιδρύματα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία, αυτή η νέα αξιολόγηση του επιχειρηματικού μοντέλου, ενδεχομένως να αποδειχθεί δυσκολότερα από τα τεστ αντοχής, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αποτέλεσμα θα είναι να ενταθεί η πίεση στις πιο αδύναμες τράπεζες για αύξηση κεφαλαίου, ακύρωση μερισμάτων ή αλλαγή του τρόπου λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής του μηχανισμού εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ, Daniele Nouy, έχει δηλώσει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν νέα stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι το 2016.

Η επικεφαλής του SSM έχει ήδη ζητήσει από κάποιες τράπεζες να υποβάλουν εκ νέου τα σχέδιά τους για την κάλυψη των κεφαλαιακών κενών που προέκυψαν από τα τεστ αντοχής.

«Όλες οι τράπεζες πρέπει να είναι ασφαλείς, κερδοφόρες και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες», υπογράμμισε η επικεφαλής του SSM.

Η Nouy έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η διαδικασία των stress tests ήταν αυστηρή, διαφανής και είχε κύριο στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.