Quantcast
Αρνητική για πρώτη φορά στα χρονικά η απόδοση του 50ετούς ελβετικού ομολόγου - enikonomia.gr
share

Αρνητική για πρώτη φορά στα χρονικά η απόδοση του 50ετούς ελβετικού ομολόγου

δημοσιεύτηκε:

Η απόδοση του 50ετούς ομολόγου του ελβετικού δημοσίου μειώθηκε κάτω από το μηδέν, για πρώτη φορά σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού της χώρας είναι αρνητικό για όλες τις διάρκειες των τίτλων που έχει εκδώσει. Η απόδοση του 50ετούς ομολόγου υποχώρησε στο -0,003%, εν μέσω μίας παγκόσμιας πτωτικής τάσης που οδήγησε στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,378% την απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Οι αποδόσεις των ιαπωνικών και γερμανικών ομολόγων με διάρκεια έως και 15 χρόνια είναι όλες αρνητικές, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης κρατικών ομολόγων της Citi, που παρακολουθεί τίτλους 23 χωρών, υποχώρησε χθες στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,5646%. Το βασικό ελβετικό επιτόκιο είναι το χαμηλότερο στον κόσμο (-0,75%), καθώς η Ελβετία δίνει μάχη κατά του αποπληθωρισμού για περίπου πέντε χρόνια και οι τιμές καταναλωτή στη χώρα έχουν μειωθεί έως και 1,4% στα τέλη του 2015.

Η αυξανόμενη ανησυχία για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην πραγματικότητα σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν την ελβετική κυβέρνηση για να τη δανείζουν έως και για 50 χρόνια. Η ψήφος της Βρετανίας για την έξοδό της από την ΕΕ σκίασε τις οικονομικές προοπτικές και πέραν της Βρετανίας, αυξάνοντας τη ζήτηση των επενδυτών για κρατικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, ακόμη και αν η απόδοσή τους είναι αρνητική. Αυτός είναι ο λόγος που οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων και νομισματική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου, ως αντίδραση στην αυξημένη αβεβαιότητα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.