Quantcast
Σε χαμηλό 5,5 ετών υποχώρησε σήμερα η ισοτιμία του γιουάν - enikonomia.gr
share

Σε χαμηλό 5,5 ετών υποχώρησε σήμερα η ισοτιμία του γιουάν

δημοσιεύτηκε:

Η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος συνέχισε να υποχωρεί σήμερα, αλλά αναλυτές σημείωναν ότι είναι απίθανη μία πιο απότομη υποτίμησή του.

Η κεντρική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος μειώθηκε 10 μονάδες βάσης στο επίπεδο των 6,6971 γιουάν ανά δολάριο ΗΠΑ, που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 5,5 ετών. Στην τρέχουσα αγορά συναλλάγματος της Κίνας, το γιουάν μπορεί να κυμαίνεται έως 2% από την κεντρική ισοτιμία κάθε ημέρα διαπραγμάτευσης. Η κεντρική ισοτιμία του γιουάν έναντι του δολαρίου βασίζεται σε ένα σταθμικό μέσο όρο τιμών που δίνουν διαπραγματευτές της αγοράς πριν την έναρξη της διατραπεζικής αγοράς.

Ο Χαν Χουισί, βετεράνος αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών, δήλωσε ότι η πτώση του γιουάν αναμενόταν και ότι το πόσο θα υποχωρήσει περαιτέρω συνδέεται στενά με την πορεία του δείκτη του αμερικανικού δολαρίου. Εάν ο δείκτης αυτός κλείσει σήμερα κάτω από τις 96,4 μονάδες, τότε η κεντρική ισοτιμία του γιουάν πιθανότατα θα μειωθεί κάτω από τα 6,69 δολάρια, πρόσθεσε. Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου αυξήθηκε πάνω από τις 69,7 μονάδες στον απόηχο της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, που είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες της στερλίνας και του ευρώ.

Το επίκεντρο πιθανών ρυθμίσεων της κεντρικής τράπεζας θα ήταν ο έλεγχος του ρυθμού της υποτίμησης παρά «να προκαλέσει την εξασθένηση του γιουάν», καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά, δήλωσε ο Χαν. Η προτεραιότητα των εποπτικών Αρχών είναι να αποτρέψουν μία αναστάτωση λόγω προσδοκιών υποτίμησης του γιουάν, η οποία θα οδηγούσε σε άνοδο των αγορών ξένου συναλλάγματος, πρόσθεσε.

Η «τάση υποτίμησης» του γιουάν δεν θα είναι ανεξέλεγκτη, δήλωσε ο Χου Γιουεσιάο, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Shanghai Securities, προσθέτοντας ότι η διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος αποκλείει μία μεγάλη πτώση της αξίας του. Η ισοτιμία του είναι πιθανόν να κυμανθεί περί τα 6,7 γιουάν ανά δολάριο τους επόμενους έναν έως τρεις μήνες, πρόβλεψε ο Χου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.