Quantcast
«Ανάσα» για τις μετοχές της Volkswagen - enikonomia.gr
share

«Ανάσα» για τις μετοχές της Volkswagen

δημοσιεύτηκε:

Άνοδο κατέγραψαν νωρίτερα σήμερα οι μετοχές της Volkswagen καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην είδηση ότι η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται κοντά σε διακανονισμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο χειραγώγησης των δοκιμών για τις εκπομπές ρύπων.

Η Volkswagen (VW) ανακοίνωσε χθες μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για διακανονισμό ύψους 4,3 δισεκ. δολαρίων και ότι σκοπεύει να δηλώσει ένοχη στις κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος που τη βαρύνουν.

Στις 10:40 ώρα Ελλάδας σήμερα, η μετοχή της κατέγραψε άνοδο 2,1% στα 149,10 ευρώ.

«Η θετική είδηση είναι ότι η VW κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να επιλύσει το θέμα του dieselgate στις ΗΠΑ αλλά ο οικονομικός αντίκτυπος φαίνεται υψηλότερος απ’ ό,τι ανέμεναν μέχρι στιγμής οι κεφαλαιαγορές», ανέφερε σε σημερινό σημείωμά του ο αναλυτής της DZ Bank Μίκαελ Πούντσετ.

Ο γερμανικός όμιλος είπε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της συμφωνίας στις ΗΠΑ ξεπερνούν τα 18,2 δισεκ. ευρώ που έχει επιμερίσει η εταιρία για να καλύψει το κόστος της υπόθεσης, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμα υπολογίσει τον αντίκτυπο που θα έχει η συμφωνία στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το 2016.

Οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν ότι η συμφωνία στις ΗΠΑ, την οποία η VW έσπευσε να ολοκληρώσει πριν την αποχώρηση της κυβέρνησης του Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου, θα κόστιζε στην αυτοκινητοβιομηχανία περίπου 3 δισεκ. ευρώ.

Η VW παραδέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι είχε εγκαταστήσει ένα μυστικό λογισμικό σε εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα με κινητήρες ντίζελ στις ΗΠΑ προκειμένου να παραποιούν τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων και να τα κάνουν να εμφανίζονται λιγότερο ρυπογόνα απ’ ό,τι όταν βρίσκονται στο δρόμο καθώς και ότι σχεδόν 11 εκατ. οχήματα σε όλο τον κόσμο μπορεί να έφεραν παρόμοιο λογισμικό.

Το εποπτικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να εγκρίνει τη συμφωνία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.