Quantcast
Κάτω από τα 50 δολάρια πέφτει η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου - enikonomia.gr
share

Κάτω από τα 50 δολάρια πέφτει η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου

δημοσιεύτηκε:

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υποχωρούν και σήμερα, μετά τη βουτιά που έκαναν χθες, καθώς το κλίμα στην αγορά παραμένει αδύναμο, εν μέσω των αμερικανικών αποθεμάτων αργού – ρεκόρ που υποδηλώνουν μία υπερβάλλουσα προσφορά παρά τις μειώσεις στην παραγωγή.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα 528,4 εκατ. βαρέλια, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό υψηλό, σημειώνοντας αύξηση 8,2 εκατ. βαρελιών, πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις για μία άνοδο της τάξης των 2 εκατ. βαρελιών. Η εκτίναξη των αμερικανικών αποθεμάτων σημειώθηκε, παρά τη συμφωνία του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλων εξαγωγέων για τη μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε πριν από λίγο 90 σεντς στα 52,21 δολάρια το βαρέλι, έχοντας μειωθεί χθες κατά 2,81 δολάρια ή 5%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση φέτος. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε, επίσης, 90 σεντς στα 49,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες είχε μειωθεί κατά 5,38%. Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου αναφέρουν ότι θα περιορίσουν σταδιακά την παγκόσμια προσφορά, καθώς περικόπτουν την παραγωγή. Ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ δήλωσε ότι η συμμόρφωση των χωρών του ΟΠΕΚ με τις δεσμεύσεις τους για μείωση της παραγωγής έχει υπερβεί τους στόχους. Το Κουβέιτ θα φιλοξενήσει μία υπουργική σύνοδο χωρών του ΟΠΕΚ και χωρών εκτός του ΟΠΕΚ για να εξετασθεί η συμμόρφωση με τους στόχους για τις μειώσεις της παραγωγής. Ο ΟΠΕΚ ελπίζει ότι θα μπορέσει να πείσει άλλους παραγωγούς πετρελαίου να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες περικοπές για να αυξηθούν οι τιμές του, οι οποίες ήταν χαμηλότερες από κάποια κόστη παραγωγής για πάνω από δύο χρόνια. Θα πρέπει, όμως, να ενεργήσουν γρήγορα, επειδή οι χαμηλές τιμές ενθαρρύνουν τους παραγωγούς να αυξάνουν την παραγωγή τους για να εξισορροπούν τους προϋπολογισμούς τους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.