Quantcast
Στα 60 δολάρια η τιμή του αργού: - enikonomia.gr
share

Στα 60 δολάρια η τιμή του αργού:

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμησή του ότι τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία η τιμή του αργού πετρελαίου δεν θα ανέβει πάνω από 60 δολάρια βαρέλι, διατύπωσε ο Ενεργειακός Σύμβουλος UK, Leo Drollas, τονίζοντας ωστόσο ότι λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της ζητήσης δεν αποκλείεται αυτή να βοηθηθεί ελαφρά. Αυτά τόνισε ο ίδιος μιλώντας από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου του ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “Διύλιση, Αποθήκευσης και Εμπορίου πετρελαίου στη ΝΑ Ευρώπη.

Αν και γενικά είναι δύσκολο να κάνει κάποιος ασφαλείς εκτιμήσεις για το που θα κινηθεί η τιμή του αργού πετρελαίου, τη στιγμή που αυτή επηρεάζεται από σειρά παραγόντων, ο κ. Drollas επισήμανε ότι σήμερα τα πετρελαϊκά αποθέματα υπολογίζονται σε 1,6 τρισ.βαρέλια, σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι από το απόθεμα η εμπορική κάλυψη επαρκεί για 52 ημέρες. Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο ίδιος ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα εντοπίζονται στη Βενεζουέλα και ακολουθούν η Σαουδική Αραβία και ο Καναδάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία επταετία έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος, αλλά και η χρονική διάρκεια που απαιτούνται για τη γεώτρηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι σε θαλάσσια κοιτάσματα και βάθος 5 χιλιομέτρων, οι 120 ημέρες έγιναν σήμερα 30 ημέρες και απαιτούνται πλέον για κάθε μία 75 εκατ. δολάρια, έναντι των 150 εκατ. δολαρίων το 2010.

Σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις άλλες “πράσινες” μορφές, υποστήριξε ότι μπορούν να αποτελέσουν απάντηση στις ενεργειακές ανάγκες μόνο σε συνδυασμό με κάποιο από τα ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο, ή φυσικό αέριο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.