Quantcast
Οι δημοσκοπήσεις «βουλιάζουν» τη στερλίνα - enikonomia.gr
share

Οι δημοσκοπήσεις «βουλιάζουν» τη στερλίνα

δημοσιεύτηκε:

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν σήμερα μερικώς από τις χθεσινές τους απώλειες, καθώς οι επενδυτές φάνηκαν να παραμερίζουν την απογοήτευσή τους για το ότι η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ δεν κατέληξε σε μεγαλύτερες μειώσεις για την παραγωγή πετρελαίου, ενώ η στερλίνα υποχώρησε ύστερα από δημοσκόπηση που έδειξε ότι το προβάδισμα των Συντηρητικών μειώνεται δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν πτωτικά στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η αναταραχή στις αγορές πετρελαίου, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ κατά την οποία οι παραγωγοί πετρελαίου παρέτειναν μεν τις μειώσεις της παραγωγής, χωρίς όμως να υιοθετήσουν μεγαλύτερες, υπονόμευσε το κλίμα γενικά απέναντι στα στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο. Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές στην Ασία.

Η στερλίνα υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,5% στο 1,2861 δολάριο και αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της σε τρεις εβδομάδες και τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση από τις αρχές Απριλίου.

Η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ που στοίχισε τη ζωή σε 22 άτομα έδειξε ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα μείωσε σε πέντε μονάδες τη διαφορά του από τους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι που έχουν το προβάδισμα, ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες έως τις εκλογές.

«Με αυτού του είδους τη δυναμική και σχεδόν δύο εβδομάδες να απομένουν έως τις εκλογές, όχι μόνο δεν θα είναι το παιχνιδάκι που ανέμενε η Μέι όταν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές τον περασμένο μήνα, αλλά θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ταπεινωτική ήττα για την αρχηγό των Συντηρητικών και το κόμμα της», δήλωσε ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής στην OANDA.

Η υποχώρηση της στερλίνας, που αποτελεί καλή είδηση για τους εξαγωγείς, βοήθησε να διατηρηθεί ο βρετανικός δείκτης των blue-chip FTSE-100 σε θετικό έδαφος, ενώ άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά.

Νωρίτερα, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας, που χθες έκλεισε σε υψηλό δύο ετών, υποχώρησε κατά 0,2% με την εβδομαδιαία άνοδό του να περιορίζεται στο 1,45%. Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 0,6%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κινούνταν σήμερα ανοδικά, καταγράφοντας στις 10:55 ώρα Ελλάδας άνοδο 0,66% στο 51,80 δολάριο. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό κινούνταν κάτω από τα 50 δολάρια, στα 49,15 δολάρια, παρότι κατέγραφαν άνοδο κατά 16 σεντς σε σχέση με την προηγούμενη τιμή κλεισίματος.

Το δολάριο υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,5% στα 111,25 γεν, ενώ ο δείκτης δολαρίου, που αποτυπώνει την αξία του έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, σημείωνε πτώση 0,14% στο 97,110. Το ευρώ ήταν σχεδόν αμετάβλητο στο 1,1212 δολάριο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.