Quantcast
Ενισχύεται το ευρώ εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Ενισχύεται το ευρώ εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Το ευρώ ενισχύεται σήμερα και τα χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά, καθώς οι αγορές περιμένουν να ακούσουν πόσο κοντά είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μείωση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, ύψους άνω των 2 τρισ. ευρώ. Το ευρώ σημείωνε πριν λίγο άνοδο 0,5% στα 1,1975 δολάρια. Η άνοδος των μετοχών των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών βοήθησε το γερμανικό χρηματιστήριο να σημειώνει καλύτερη επίδοση από τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Stoxx 600, ο οποίος κατέγραφε μικρά κέρδη 0,1%, καθώς οι τράπεζες είναι υπό πίεση εν όψει της αναμενόμενης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται να θέσει τις βάσεις για τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων, αν και λίγοι επενδυτές αναμένουν σήμερα ένα σαφές πλαίσιο. Η μεγάλη ανατίμηση του ευρώ φέτος έχει αρχίσει να προκαλεί κάποια δυσφορία σε τμήμα της Ευρωζώνης. «Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι η ΕΚΤ θα κάνει κάτι για να μειώσει τη νομισματική στήριξη (σύντομα)», δήλωσε αναλύτρια της JP Morgan Asset Management, προσθέτοντας: «Δεν περιμένουμε να ανακοινώσουν την έναρξη της σταδιακής κατάργησης (του προγράμματος αγορών ομολόγων) σε αυτή τη συνεδρίαση, αλλά περιμένουμε να προϊδεάσουν ότι θα αρχίσουν να το κάνουν τον Ιανουάριο. Οι λεπτομέρειες είναι πιο πιθανό να ανακοινωθούν στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου».

Όλα τα μηνύματα από την οικονομική δραστηριότητα υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να αφήσει το πόδι της από το γκάζι, αλλά η κατά 13% ανατίμηση του ευρώ φέτος προκαλεί πρόβλημα στον στόχο της για αύξηση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο (λίγο κάτω από το 2%) και η κεντρική τράπεζα θα θέλει να προχωρήσει με ελαφρά βήματα, φοβούμενη ότι μπορεί να διογκώσει το πρόβλημα με μία νέα αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ.

Ανακούφιση στις αγορές υπήρξε μετά την απρόσμενη συμφωνία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τους ηγέτες του Κογκρέσου για να αναβάλουν για τον Δεκέμβριο την αντιπαράθεση σχετικά με το πλαφόν χρέους της χώρας, καθώς και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε περαιτέρω κλιμάκωση στην κρίση της Βόρειας Κορέας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.