Quantcast
Διεθνείς αγορές: Ενισχύονται το δολάριο και οι μετοχές λόγω του κυκλώνα Ίρμα - enikonomia.gr
share

Διεθνείς αγορές: Ενισχύονται το δολάριο και οι μετοχές λόγω του κυκλώνα Ίρμα

δημοσιεύτηκε:

Άνοδο σημείωσε σήμερα το δολάριο και οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κινούνταν προς τα ιστορικά υψηλά επίπεδά τους, καθώς επικρατούσε μια αίσθηση καθησυχασμού που η Βόρεια Κορέα δεν πραγματοποίησε νέα πυραυλική δοκιμή το σαββατοκύριακο όταν γιόρτασε την επέτειο της ίδρυσής της.

Η εξασθένιση του κυκλώνα Ίρμα ενώ κινείται προς τις ΗΠΑ επίσης μετρίασε τη ζήτηση για ασφαλέστερες επενδυτικές επιλογές.Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύθηκαν νωρίτερα κατά 0,75% καθώς η επίσημη υποβάθμιση της Ίρμα προσέφερε στήριξη στις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ πτωτικά κινούνταν ο χρυσός και το γεν.

Το δολάριο σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη του στην αγορά συναλλάγματος τις τελευταίες δέκα ημέρες. Νωρίτερα ενισχύθηκε κατά 0,5% έναντι του ιαπωνικού γεν και κινείτο κοντά στα 108,50 γεν. Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, σημείωσε άνοδο κατά 0,15% στο 91,490. Το ευρώ υποχώρησε στο 1,2017 δολάριο εν μέσω εικασιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κοντά στο να ξεκινήσει την περιστολή του προγράμματος στήριξης της οικονομίας.

«Τα καλά νέα ήταν ότι το μάτι του κυκλώνα Ίρμα κινήθηκε δυτικά του Μαϊμάμι και έκτοτε υποβαθμίστηκε σε καταιγίδα κατηγορίας 1 άρα η ζημιά στη Φλόριντα – αν και σοβαρή… φαίνεται να μην είναι τόσο καταστροφική όσο εκτιμάτο την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο  αναλυτής της Daiwa Capital Markets, Κρις Σικλούνα.

«Και ευτυχώς δεν υπήρχαν άσχημες ειδήσεις το σαββατοκύριακο ούτε από τη Βόρεια Κορέα», συμπλήρωσε.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,4% ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί την πορεία 2.400 μετοχών σε 47 χώρες, ανήλθε σε νέο ιστορικό ρεκόρ κατά τη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο βρισκόταν και η κεντρική τράπεζα της Κίνας καθώς καταργεί τις απαιτήσεις για τα κεφαλαιακά αποθέματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που προχωρούν σε διακανονισμούς προθεσμιακών συμβολαίων σε γιουαν.

Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,16% έναντι του κινεζικού νομίσματος στο 6,5128 γιουάν στη διαπραγμάτευση εκτός της ηπειρωτικής Κίνας. Υπήρχαν επίσης αναφορές ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να κλείσει τις εγχώριες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων, καταφέροντας πλήγμα στο πρόσφατο ράλι του bitcoin. Το Bitcoin διαμορφώθηκε νωρίτερα στα 4.300 δολάρια στην πλατφόρμα BitStamp, υποχωρώντας από το πρόσφατο υψηλό επίπεδο των σχεδόν 5.000 δολαρίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/REYTERS


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.