Quantcast
ΙΕΑ: Θα αργήσει η σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου - Στα 56 δολάρια το μπρεντ - enikonomia.gr
share

ΙΕΑ: Θα αργήσει η σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου – Στα 56 δολάρια το μπρεντ

δημοσιεύτηκε:

Η σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου χρειάζεται ακόμη χρόνο και δεν θα γίνει με ομαλό τρόπο, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IEA) στη μηνιαία έκθεσή του, ενώ η τιμή του μπρεντ υποχώρησε σήμερα κατά 1,18 δολάρια στα 55,90 δολάρια το βαρέλι.

Και αυτό, επειδή η μείωση των γεωτρήσεων αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, που οδήγησε στην ανάκαμψη των τιμών τον τελευταίο μήνα, είναι ακόμη μικρή. 

“Η τιμή του πετρελαίου φαίνεται να σταθεροποιείται – ωστόσο, σε μία επικίνδυνη ισορροπία”, αναφέρει ο ΙΕΑ. 

Το μπρεντ έπεσε στα 45 δολάρια το βαρέλι τον Ιανουάριο, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε, καθώς σημειώθηκε μείωση των γεωτρήσεων καθώς και των επενδύσεων και της προσφοράς σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. 

Ο ΙΕΑ σημειώνει ότι η έκρηξη της αμερικανικής παραγωγής, που προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια υπερπροσφορά του “μαύρου χρυσού”, δεν έχει ακόμη πληγεί πολύ από τη μείωση των τιμών. “Οι απότομες μειώσεις στην εξόρυξη αμερικανικού πετρελαίου ήταν ο βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη των τιμών. Ωστόσο, η αμερικανική προσφορά έχει δείξει λίγα σημάδια επιβράδυνσης έως τώρα. Αντίθετα, συνεχίζει να διαψεύδει τις προσδοκίες”, σημειώνει η έκθεση. 

 

Πηγή: Financial Times

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.