Quantcast
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου - enikonomia.gr
share

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

δημοσιεύτηκε:

Μείωση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου νωρίς σήμερα το πρωί, με το αμερικανικό αργό να έχει αγγίξει στη χθεσινή συνεδρίαση το υψηλότερο επίπεδο τιμών για το 2016, ενώ το πετρέλαιο Brent να διατηρεί το ψυχολογικό όριο των 40 δολ το βαρέλι.

Οι αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν ότι την περίοδο αυτή, μεγαλύτερα επίπεδα κέρδους είναι παρακινδυνευμένα, καθώς η προσφορά πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθεί να υπερκαλύπτει τη ζήτηση.

Παράλληλα, οι επενδυτές προβληματίζονται από το ενδεχόμενο αύξησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, εξέλιξη που θα καταστήσει τις τιμολογούμενες εξαγωγές πετρελαίου που γίνονται σε δολάρια πιο ακριβές, με άμεση συνέπεια τη μείωση της ζήτησης.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια των καταθέσεων κατά 20 μονάδες βάσης και να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για ένα χρόνο. Μια τέτοια εξέλιξη θα ανατιμήσει το δολάριο και από την άλλη μεριά, θα υποτιμήσει το πετρέλαιο, εκτιμά η γαλλική τράπεζα Societe Generale. “Οι πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου είναι ασταθείς, καθώς οδηγούνται από τη γενικότερη αίσθηση της αγοράς που μπορεί να μεταβληθεί άμεσα, αλλά και από πρόσκαιρες διακυμάνσεις στην προσφορά του πετρελαίου, που έχουν προσωρινό χαρακτήρα,” σημειώνει η ίδια τράπεζα.

Οι τιμή του βαρελιού για αργό πετρέλαιο τύπου Brent ήταν στα 40,88 δολ το βαρέλι, μειωμένη κατά 19 σεντς από το τελευταίο κλείσιμο, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού, ήταν μειωμένη κατά 8 σεντς στα 38,21 δολ το βαρέλι. Οι μειώσεις αυτές, καταγράφηκαν μετά τη χθεσινή αύξηση των τιμών πετρελαίου κατά 5%, με τις τιμές του αμερικανικού αργού να φτάνουν στα υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, μετά από τα στοιχεία μείωσης των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ, που υπερκάλυψαν (χρηματιστηριακά) την αύξηση σε ύψη ρεκόρ των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου επισημαίνουν ότι η παγκόσμια παραγωγή αργού πετρελαίου υπερκαλύπτει τη ζήτηση κατά 1 εκατ βαρέλια ημερησίως καθιστώντας ασταθή την τάση αύξησης των πετρελαϊκών τιμών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.