Quantcast
Υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

Υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

Πτώση σημείωσαν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς οι ανησυχίες για την επάρκεια του σχεδίου διάσωσης για τις ιταλικές τράπεζας έστρεψαν τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν νωρίτερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων, στο 0,18%, ενώ ζήτηση υπήρχε και για αντίστοιχους τίτλους άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Την Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS) χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση 8,8 δισεκ. ευρώ, αντί των 5 δισεκ. ευρώ που εκτιμούσε προηγουμένως η MPS. Αυτό δημιούργησε ερωτήματα για το κατά πόσο τα 20 δισεκ. ευρώ που έχει επιμερίσει η ιταλική κυβέρνηση θα είναι αρκετά για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες όλων των τραπεζών της χώρας.

Πηγή του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι το ποσό θα είναι αρκετό, αλλά οι επενδυτές και πάλι ανησυχούν, δήλωσε ο Άντι Κόσορ, αναλυτής της DZ Bank.

«Τα τελευταία νέα για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να οδηγούν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο της αγοράς των Bund», δήλωσε. «Δεν πρόκειται για ασήμαντο παράγοντα, διότι η ιταλική κυβέρνηση βάζει στην άκρη 20 δισεκ. ευρώ και υπάρχουν ερωτήματα για το εάν αυτό το ποσό θα είναι αρκετό. Η αγορά θα ήθελε κάποια σαφήνεια σε αυτό το θέμα».

«Επίσης, στα τέλη της χρονιάς υπάρχει συνήθως ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία καλής ποιότητας – οι επενδυτές θέλουν να κλείσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με κάποια ασφαλή στοιχεία σε αυτά», πρόσθεσε ο Κόσορ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.