Quantcast
Νέα αύξηση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων - enikonomia.gr
share

Νέα αύξηση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Mεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση με μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη και ΗΠΑ προεξοφλούν οι αγορές, καθώς στις αγορές δημιουργείται σκηνικό “ζόφου” εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας του κορωναϊού.

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται η αντίδραση των αγορών κρατικών ομολόγων δεν είναι εναρμονισμένη. Οι επενδυτές στρέφονται κυρίως σε αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρούν διαρκώς σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα, τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας όπως τα ελληνικά, δέχονται ισχυρές πιέσεις. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετους ομολόγου πριν από λίγο ξεπέρασε το 1,22% (από 1,08% χθες) του 5ετους το 0,47% (από 0,43%) και του 15ετούς το 1,74%.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή και να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει στην εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η Fed ετοιμάζεται να προχωρήσει τον επόμενο κιόλας μήνα σε μείωση του επιτοκίου της. Η κίνηση αυτή έχει ήδη προεξοφληθεί από την προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος. Στην ίδια αγορά προεξοφλείται με πιθανότητα 80% μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Οι δυσοίωνες προοπτικές, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν ήδη αρχίσει να επαληθεύονται ωθούν σύμφωνα με την Handelsblatt την Γερμανία στην υιοθέτηση δημοσιονομικού πακέτου στήριξης προκειμένου να αναχαιτήσει την επερχόμενη ύφεση.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος εκδηλώθηκαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις καθώς από τις συναλλαγές των 124 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν, τα 98 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.