Quantcast
Τουρκική λίρα: Χωρίς τέλος ο κατήφορος - Υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό - enikonomia.gr
share

Τουρκική λίρα: Χωρίς τέλος ο κατήφορος – Υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό

δημοσιεύτηκε:

Σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ υποχώρησε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου. Με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 7,4920 λίρες ανά δολάριο, οι απώλειες της έναντι του αμερικανικού νομίσματος φτάνουν φέτος σχεδόν το 21% και είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Στις 10.45 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί στις 7,4870 λίρες ανά δολάριο.
Με το τουρκικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει στις 6 από τις τελευταίες 7 συνεδριάσεις, οι επενδυτές εξακολουθούν να ψάχνουν ενδείξεις για το αν η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει σταματήσει την έμμεση σύσφιξη της πολιτικής της. Η κεντρική τράπεζα έκανε δυσκολότερες τις πιστώσεις μετά το ξεπούλημα της λίρας από τα τέλη Ιουλίου. Το μέσο κόστος χρηματοδότησης αυξήθηκε και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε κοντά στο 10,15% τις τελευταίες ημέρες. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας είναι 8,25%.
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τον αντίκτυπο της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού, θέτοντας την ανταγωνιστική λίρα στην καρδιά μίας νέας στρατηγικής για μία πιο εστιασμένη στις εξαγωγές οικονομία. Απαντώντας σε ερωτήσεις του πρακτορείου Bloomberg, ο Αλμπαϊράκ ανέφερε ότι όλοι οι πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη αποκτά δυναμική στο τρίτο τρίμηνο και ότι η ‘Αγκυρα αναμένει πως η ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα έχει «σχήμα V». «Πιστεύω ότι ο ρυθμός ανάπτυξής μας θα είναι σημαντικά πάνω από το 5% το 2021, αν δεν υπάρξει κάποιο νέο μεγάλο κύμα έξαρσης», σημείωσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.