Quantcast
Πέφτει... πέφτει το πετρέλαιο - Έχασε το 45% της τιμής του - enikonomia.gr
share

Πέφτει… πέφτει το πετρέλαιο – Έχασε το 45% της τιμής του

δημοσιεύτηκε:

Σε χαμηλά του 2009 διαπραγματεύονται το πετρέλαιο τύπου West Texas με αναφορά στις ΗΠΑ αλλά και το αργό πετρέλαιο Brent με αναφορά στην Ευρώπη οδηγώντας την αγορά πετρελαίου σε ακραία ανταγωνιστικό ράλι. Χαρακτηριστικά από το Ιούνιο που ξεκίνησε η διολίσθηση αυτή οι απώλειες στην τιμή φτάνουν το 45%, ενώ μόνο την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί περί το 10%.

Από την άλλη πλευρά, οι κυριότεροι παραγωγοί πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία, εμμένουν να αρνούνται την αύξηση της παραγωγής, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα μερίδιά τους έναντι του αυξανόμενου πρωταγωνιστικού ρόλου που διεκδικούν με αξιώσεις οι ΗΠΑ.

Το πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου μάλιστα ωθεί σε πτωτικά μονοπάτια την τιμή του πετρελαίου και επιδεινώνει την οικονομική θέση χωρών όπως η Ρωσία.
Ωστόσο, πέραν των αναδυόμενων οικονομιών, η πτώση της τιμής του πετρελαίου επηρεάζει και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, που χθες προχώρησε σε μια κίνηση – έκπληξη, μειώνοντας απροσδόκητα τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά, προκειμένου να απαλύνει τον οικονομικό αντίκτυπο από την οξεία πτώση της τιμής του πετρελαίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.