Quantcast
«Χρονοδιακόπτης» στην αποπληρωμή 65.000 εφάπαξ - enikonomia.gr
share

«Χρονοδιακόπτης» στην αποπληρωμή 65.000 εφάπαξ

δημοσιεύτηκε:

Ημερομηνία λήξης μπαίνει στην πληρωμή 65.000 καθυστερούμενων εφάπαξ . Δεν έφτανε μόνο ο “κόφτης” που τα μειώνει ως και 22%, τώρα Ταμεία και συνταξιούχοι έχουν νέο πονοκέφαλο. Ό,τι δεν θα εξοφλείται στην ώρα του, θα μπαίνει σε νέα λίστα αναμονής και μπορεί να πάει από μήνες έως και χρόνια πίσω στις πληρωμές. Στην πράξη καθιερώνεται χρονοδιακόπτης, καθώς το διάστημα πληρωμών είναι ένας μήνας από τη μέρα που ο κάθε φορέας παίρνει χρήματα από το λογαριασμό εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Αν περάσει ο μήνας και κάποιοι δεν πληρωθούν, τότε οι υποχρεώσεις για αυτό τον αριθμό δικαιούχων μεταφέρονται στον επόμενο μήνα, “φορτώνοντας” όμως με περισσότερους δικαιούχους τις πληρωμές που έχουν προγραμματίσει να κάνουν τα Ταμεία.

Με το νέο αυστηρό πλαίσιο εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, οι φορείς Πρόνοιας θα πρέπει να πληρώνουν τα ποσά μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα που είναι ένας μήνας από την ημέρα της επιχορήγησης.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 65.000 αιτήσεις απονομής εφάπαξ για συνταξιοδοτηθέντες ασφαλισμένους από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά. Το συνολικό ποσό για να πληρωθούν τα 65.000 εφάπαξ ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέσα από το λογαριασμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (δηλαδή μέσα από το δάνειο του νέου μνημονίου) υπό τον όρο όμως ότι τα Ταμεία θα πληρώνουν κάθε μέρα τις αιτήσεις.

Για να είναι σίγουροι οι δανειστές ότι τα λεφτά θα πιάσουν τόπο έβαλαν ρήτρα πληρωμών με ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2017. Ό,τι περισσεύει κάθε μήνα θα μεταφέρεται στον επόμενο και στο τέλος Ιούνιο 2017 , ό,τι δεν έχει απορροφηθεί θα επιστραφεί στην τρόικα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.