Quantcast
ΒΕΘ: Να αποδεσμευτούν οι ληξιπρόθεσμες από τις τρέχουσες οφειλές - enikonomia.gr
share

ΒΕΘ: Να αποδεσμευτούν οι ληξιπρόθεσμες από τις τρέχουσες οφειλές

δημοσιεύτηκε:

Την ανάγκη, αποσύνδεσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων από τις τρέχουσες, καθώς και τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, πριν οδηγηθούμε σε νέο κύκλο λουκέτων επιχειρήσεων, επισημαίνει με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνει το ΒΕΘ, το Επιμελητήριο έχει γίνει κατ’ επανάληψη αποδέκτης παραπόνων από μέλη του, τα οποία λόγω της παρατεινόμενης αρνητικής συγκυρίας και της αβεβαιότητας που επικρατεί στο οικονομικό γίγνεσθαι κινδυνεύουν, ή έχουν απωλέσει τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Συνέπεια της απώλειας της ρύθμισης, όπως αναφέρεται στην επιστολή, είναι η υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου της οφειλής και η άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, στην επιστολή, «λόγω της επικρατούσας κατάστασης στην πραγματική οικονομία, όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στους όρους της ρύθμισης των οφειλών τους και παράλληλα στην εξυπηρέτηση των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να “χάνουν” τη σχετική ρύθμιση και να παύουν να ανταποκρίνονται και στις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις».

«Το πρόβλημα», συνεχίζει η επιστολή, «είναι σε όλους μας γνωστό. Η τραγική πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, η πλήρης έλλειψη ρευστότητας και η παράλληλη αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, οδηγεί μαθηματικά στο προαναφερόμενο αποτέλεσμα. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι το εξής: θα ξεπεράσουμε την κρίση διατηρώντας σε λειτουργία τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ή θα συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό τα λουκέτα, η αύξηση της ανεργίας και τέλος η κοινωνική αποσάθρωση; Θεωρούμε ότι η απάντηση στο ερώτημα είναι αυτονόητη.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα πρέπει, πολιτική ηγεσία, κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς και κάθε αρμόδιος που εμπλέκεται, να προσπαθήσουμε ώστε και η φορολογική διοίκηση να εισπράξει τα φορολογικά έσοδα που αναλογούν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις αλλά και οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργίας τους για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η δέσμευση εταιρικών και προσωπικών λογαριασμών των επιχειρήσεων και η άμεση απαίτηση του συνόλου των οφειλών τους, εκτιμούμε ότι το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δημιουργεί νέα λουκέτα, να αυξάνει την ανεργία, να μειώνει τα όποια φορολογικά έσοδα του κράτους και να καταστρέφει τις ζωές των πολιτών».

«Η αποσύνδεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων από τις τρέχουσες καθώς και η όποια μεγαλύτερη ευελιξία, πριν οδηγηθεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στον δρόμο χωρίς γυρισμό, της παύσης λειτουργίας, με τα γνωστά συνεπακόλουθα αποτελέσματα, είναι, κύριε υπουργέ, στην αρμοδιότητά σας», καταλήγει η επιστολή του ΒΕΘ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.