Quantcast
«Ξεπαγώνει» η μεταφορά συντελεστή για διατηρητέα, απαλλοτριωμένα κίνητα και συνεταιρισμούς - enikonomia.gr
share

«Ξεπαγώνει» η μεταφορά συντελεστή για διατηρητέα, απαλλοτριωμένα κίνητα και συνεταιρισμούς

δημοσιεύτηκε:

Λύση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλες αυθαιρεσίες, προκειμένου να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης, επιχειρείται να δοθεί μέσω της ενεργοποίησης της δυνατότητας μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ενώ ταυτόχρονα με τον ίδιο τρόπο θα γίνει προσπάθεια να λυθεί και το πρόβλημα πολλών οικοδομικών συνεταιρισμών, τα μέλη των οποίων είχαν αγοράσει οικόπεδα σε περιόδους που επιτρεπόταν η δόμηση και στη συνέχεια καταργήθηκε, με αποτέλεσμα έκτοτε να παραμένουν «όμηροι».


Παράλληλα με την ενεργοποίηση της Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινοχρήστων Χώρων θα επιχειρηθεί να διασωθεί σειρά κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι κινδυνεύουν να δομηθούν, καθώς είχαν απαλλοτριωθεί χωρίς ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους να έχουν αποζημιωθεί εδώ και δεκαετίες σε ορισμένες περιπτώσεις. Αποτέλεσμα ήταν να προσφεύγουν στα δικαστήρια και να δικαιώνονται οδηγώντας σε πολλές πράξεις άρσης απαλλοτριώσεων.

Προϋπόθεση βέβαια για την «τακτοποίηση» αυτής της δύσκολης κατηγορίας αυθαιρέτων με τα υψηλά ποσοστά παραβάσεων είναι αυτά που έχουν ανεγερθεί πριν από τις 28 Ιουλίου 2011, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι κάθετη στη διατήρηση της «κόκκινης γραμμής», βάσει της οποίας έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και με το νέο νόμο θα βαρύνονται με πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 100% της αντικειμενικής αξίας του (από 30% σήμερα) και πρόστιμο διατήρησης για κάθε χρόνο από την ανέγερση έως την κατεδάφισή τους ίσο με το 50% της αξίας του από 5% που είναι σήμερα.

Στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές το πρόστιμο ανέγερσης φτάνει το 150%.

Κίνητρο τα μειωμένα πρόστιμα

Μειωμένα πρόστιμα στις περισσότερες περισσότερες περιπτώσεις φέρνει το σχέδιο νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και σύμφωνα με τα παραδείγματα που δημοσιεύει το Έθνος προβλέπεται:

– Εντός σχεδίου ακίνητο με οικοδομική άδεια, κύρια και μοναδική κατοικία με υπέρβαση 50 τ.μ. και χρόνο κατασκευής 2005 με τιμή ζώνης 1.000/1.150 (νέα – παλιά). Με το παλαιό πρόστιμο θα πλήρωνε 5.175 ευρώ ενώ με το νέο πρόστιμο θα πληρώσει 3.000 ευρώ.

– Ακίνητο εντός σχεδίου με οικοδομική άδεια, άλλη κατοικία, υπέρβαση 100 τ.μ., χρόνος κατασκευής 1990, τιμή ζώνης 1.300/1.600. Παλαιό πρόστιμο 11.520 ευρώ, νέο πρόστιμο 7.020 ευρώ.

– Ακίνητο εντός σχεδίου με οικοδομική άδεια, κατάστημα με υπέρβαση 50 τ.μ. (πατάρι), χρόνος κατασκευής 2007, τιμή ζώνης 1.650/2.000 ευρώ. Παλαιό πρόστιμο 4.500 ευρώ, νέο πρόστιμο 2.230 ευρώ.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.