Quantcast
Άγνωστο πώς θα εφαρμοστούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές - enikonomia.gr
share

Άγνωστο πώς θα εφαρμοστούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

δημοσιεύτηκε:

Στα τυφλά συνεχίζει να κινείται η αγορά, καθώς ακόμα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει τη σχετική απόφαση και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους για την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ταυτόχρονα πληθαίνουν τα ερωτήματα των φορολογουμένων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν εάν χρειάζεται να μαζεύουν και τις χάρτινες αποδείξεις όπως επίσης και τι θα γίνει με τις αποδείξεις που έχουν από επισκέψεις σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα που δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμα μηχανήματα POS. Αν και σύμφωνα με τον νόμο εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα οι ιατρικές δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μόνο με κάρτες, παραμένει άγνωστο το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι περιπτώσεις, καθώς δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως επίσης δεν υπάρχει ενημέρωση των επιχειρήσεων για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS ανάλογα με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας. Από τις διατάξεις της νομοθεσίας προκύπτει ότι οι δικαιούχοι πληρωμής, στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με καταναλωτές, υποχρεούνται, εντός ορισμένης προθεσμίας και ανάλογα με τον κύριο Κωδικό Αριθμό δραστηριότητάς τους να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής.

Τα λογιστικά γραφεία έχουν ήδη ξεκινήσει να ενημερώνουν τους πελάτες τους συστήνοντάς τους έως την 1η Φεβρουαρίου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια μηχανήματος για χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, για να είναι έτοιμες όταν ανακοινωθούν οι προθεσμίες.

Ανεξάρτητα από το πότε για κάθε επιχείρηση θα είναι υποχρεωτικό να δέχεται κάρτες, οφείλουν από 1η Φεβρουαρίου 2017 να αναγράφουν ευκρινώς στην είσοδο εάν δέχονται πληρωμές με κάρτες. Η μη τήρηση αυτής της υποχρέωσης έχει πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε ότι θα εξαιρούνται από τις δαπάνες για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου ενδεικτικά τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Για τη χρήση του 2017 μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες με «πλαστικό χρήμα» ή εμβάσματα ή ακόμα και με e-banking. Προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.

Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τον νόμο από την 1η Ιανουαρίου μειώνεται από τα 1.500 ευρώ στα 500 ευρώ το ύψος της συνολικής αξίας των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών τα οποία θα πρέπει να εξοφλούνται αποκλειστικά με «πλαστικό χρήμα».

Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει άμεσα να προβούν στο άνοιγμα επαγγελματικού λογαριασμού στον οποίο:

α. θα καταβάλλονται από τους πελάτες τα έσοδα άνω των 500 ευρώ,

β. θα συνδεθούν τα μηχανήματα αποδοχής καρτών (για πληρωμές από τους πελάτες με κάρτα) και

γ. από τον ίδιο λογαριασμό θα πληρώνονται οι μισθοί των εργαζομένων της επιχείρησης.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.