Quantcast
Μειώσεις μισθών φέρνουν οι εισφορές του ΕΦΚΑ στα «μπλοκάκια» - enikonomia.gr
share

Μειώσεις μισθών φέρνουν οι εισφορές του ΕΦΚΑ στα «μπλοκάκια»

δημοσιεύτηκε:

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για όσους αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), φέρνει όχι μόνο έμμεσες, αλλά άμεσες μειώσεις αποδοχών.



Ο λόγος είναι ότι οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα στη συντριπτική τους πλειονότητα επιλέγουν να προτείνουν στους εργοδότες τους, λύσεις που μειώνουν το μισθό τους.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες είναι δεκάδες τα τηλεφωνήματα που γίνονται καθημερινά σε συνδικαλιστικές οργανώσεις από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι καταγγέλλουν τις πρακτικές που μεταχειρίζονται οι εργοδότες για να μετακυλήσουν τη δαπάνη των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, στους ίδιους.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν, προκειμένου να μην χάσουν τη δουλειά τους, να αποδεχτούν μειώσεις στις αποδοχές τους, οι οποίες μπορεί να υπερβούν το 20%, που είναι το νέο ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο σύνταξης.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στο εμπόριο, αλλά και στον κλάδο των εκδόσεων και του έντυπου τύπου, όπου αρκετοί εργοδότες αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της απόλυσης, εάν ο εργαζόμενος δεν αποδεχτεί τις νέες, μειωμένες αποδοχές…

Στις ενέργειες που έχουν προβεί αρκετοί εργοδότες, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μήνα της νέας χρονιάς, ξεχωρίζει η καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας.

Η επίσημη δικαιολογία είναι η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων. Επειδή το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τη διαδικασία ηλεκτρονικής ανάρτησης των ειδοποιητηρίων, υπάρχουν επιχειρήσεις που καθυστερούν τη μισθοδοσία στους εξωτερικούς συνεργάτες, με ακριβώς αυτή τη δικαιολογία.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι εργοδότες προτείνουν στους απασχολούμενους να προσληφθούν στο μισθολόγιο. Προσθέτουν όμως ότι ο νέος μισθός τους, θα είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τις αποδοχές που λάμβαναν έχοντας «μπλοκάκι».

Πηγή: dikaiologitika.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.