Quantcast
Στο «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών οι τράπεζες - enikonomia.gr
share

Στο «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών οι τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Με την προτροπή και των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν στο «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία για τον εντοπισμό τους και για τη ρευστοποίηση των ενυπόθηκων ακινήτων τους.


Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες πηγή με καλή γνώση του θέματος, πρέπει να να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αλλά και να νομοθετηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για να καταστεί εφικτή η μείωση των «κόκκινων» δανείων και να για επιτευχθεί η επιστροφή καταθέσεων.

Η ίδια πηγή χαρακτήρισε τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ως «φιλόδοξους και ρεαλιστικούς» και υπογράμμισε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι τράπεζες είναι να κινηθούν επιθετικά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, για όλους εκείνους δηλαδή που έχουν και δεν πληρώνουν.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι «το ξεκίνημα του 2017 ήταν απογοητευτικό» και σημείωσε πως πλέον οι τράπεζες θα πρέπει να «φορτσάρουν» αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι είναι νωρίς ακόμα να εξαχθούν συμπεράσματα για την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών και αυτό που χρειάζεται είναι να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση των νομοθετικών αλλαγών (όπως είναι εξωδικαστικός μηχανισμός, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών, η διευθέτηση του αναβαλλόμενου φόρου) ώστε να διευκολυνθούν οι τράπεζες στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πηγές, «το θετικό είναι ότι έχουν ψηφιστεί καλοί νόμοι για την αντιμετώπιση των NPLs», ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους απομένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Παράλληλα εκτιμούν πως στη μείωση των NPLs σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αλλαγές σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα οδηγήσουν στην πλήρη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από στελέχη ανεξάρτητα και πεπειραμένα βάσει του προφίλ ρίσκου της κάθε τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής bad bank, η ίδια πηγή σημείωσε ότι ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο για τις τράπεζες ώστε να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Ωστόσο, συμπλήρωσε, δεν είναι πανάκεια» και διευκρίνισε πως η δημιουργία της θα δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες στις τράπεζες, αφού τώρα οι συνθήκες δεν ευνοούν τους πωλητές αλλά τους αγοραστές «κόκκινων» δανείων, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν εφαρμοστεί ενιαία όλοι οι προβλεπόμενοι νόμοι για τη διαχείριση των NPLs.

Αναφορικά με το θέμα των καταθέσεων ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το 2016 ήταν μια «υποσχόμενη» χρονιά, και το πρώτο δίμηνο του 2017 η κατάσταση εμφανίζεται «παγωμένη», υπήρξε μια εκροή καταθέσεων, φαινόμενο που ίσως είναι εποχικό, δεδομένου ότι υπάρχουν και πολλές ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετήσουν οι πολίτες. Αυτό που χρειάζεται είναι «καλά νέα», όπως το κλείσιμο της αξιολόγησης, σημείωσε.

Συνάντηση Νουί – Στουρνάρα

Η σημερινή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι προοπτικές τους το 2017 και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν τα κύρια θέματα των συζητήσεων που είχε η Ντανιέλ Νουί, πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, εκπροσώπους από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Πηγή: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.