Quantcast
Eισφορές δώδεκα ταχυτήτων για τα «μπλοκάκια» - enikonomia.gr
share

Eισφορές δώδεκα ταχυτήτων για τα «μπλοκάκια»

δημοσιεύτηκε:

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δημοσιοποίησε στο… παρά πέντε την επίμαχη εγκύκλιο για τα πακέτα ασφαλιστικής κάλυψης μέσω ΑΠΔ των εργαζομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ενεργοποιώντας ταυτόχρονα την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ιστότοπό του .

Τα ασφάλιστρα κυμαίνονται από 6,67% μέχρι 16,72% για τον εργαζόμενο (ανάλογα με το πακέτο κάλυψης υγείας, επικούρισης και πρόνοιας) ενώ για τον εργοδότη εκκινούν από 13,33% και φτάνουν στο 21,38%. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που τέθηκε σε λειτουργία χθες, οι εργοδότες – εφόσον συμφωνούν να επιμερίσουν τις εισφορές με τους εργαζόμενούς τους – οφείλουν να δηλώσουν κατ αρχήν την σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των δυο μερών. Σύμφωνα με ειδικούς, η υποχρέωση υπογραφής σύμβασης ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο με Δελτίο δεν αποκλείεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την διαδικασία. Κι αυτό επειδή ο εργαζόμενος δεν πρέπει να πείσει απλώς τον εργοδότη να αναλάβει τα 2/3 του κόστους των εισφορών, αλλά να δεσμευτεί με σχετική σύμβαση…

Στο μεταξύ, ο ΕΦΚΑ ετοιμάζει νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Φλεβάρη (πληρωτέες μέχρι Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου) με στόχο να διορθωθούν αστοχίες και λάθη (π.χ. υπολογισμός εισφορών για εισοδήματα από συμμετοχή σε ομόρρυθμη εταιρεία με διπλογραφικά βιβλία, για συμμετοχή σε ΕΠΕ κ.α.). Όπως ξεκαθάρισε χθες η Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στέλλα Βρακά, οι εισφορές του Φεβρουαρίου θα επανακοινοποιηθούν με νέα ειδοποιητήρια, τα οποία όμως δεν θα περιέχουν και πάλι τις εισφορές επικούρισης (3,5% + 3,5%) και εφάπαξ (4%) όπου υπάρχουν. Στόχος είναι αυτές να συμπεριληφθούν στα ειδοποιητήρια των εισφορών του Μαρτίου, ενώ η επιβάρυνση για Γενάρη και Φλεβάρη θα επιμεριστεί σε δόσεις. Όσοι δεν έχουν λάβει ειδοποιητήρια και έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών οφείλουν να προσέλθουν σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να το δηλώσουν. Θα μπορέσουν να πληρώσουν χωρίς προσαυξήσεις. Στον ΕΦΚΑ πρέπει να σπεύσουν και όσοι αμφισβητούν το ποσό των εισφορών που τους έχει βεβαιωθεί όπως επίσης και όσοι έλαβαν ειδοποιητήριο παρόλο που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα έως τις 31/12/2016.

Από τα ειδοποιητήρια του Μαρτίου αναμένεται – καλώς εχόντων των πραγμάτων – να «εξαφανιστούν» και όσοι εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε 1-2 εργοδότες, αλλά θα δηλωθούν ως οιονεί μισθωτοί μέσω της ΑΠΔ. Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Αθανάσιος Μπακαλέξης, έχει προτρέψει όσους πρόκειται να δηλωθούν με ΑΠΔ να αγνοήσουν τα ειδοποιητήρια ώστε να μην διπλοπληρώσουν εισφορές. Όπως διευκρινίστηκε χθες αναμένεται εγκύκλιος για τις εισφορές που θα καταβάλουν όσοι αμείβονται με τίτλο κτήσης, αλλά και για τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η εγκύκλιος αφορά:

– απασχολούμενους σε έναν ή έως δύο εργοδότες, οι οποίοι αμείβονται αποκλειστικά με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
– απασχολούμενους σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί που προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλον ή άλλους – έως δύο – εργοδότες από τους οποίους αμείβονται με “μπλοκάκι”.
– απασχολούμενους σε έναν εργοδότη που προσφέρουν στον ίδιο εργοδότη διαφορετικές υπηρεσίες μέσω Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών.

Στην εγκύκλιο δεν υπάγονται οι ασφαλισμένοι που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε έναν εργοδότη και λαμβάνουν μέρος των αποδοχών τους ως μισθωτοί και μέρος αυτών μέσω ΔΠΥ, καθώς για το σύνολο των αποδοχών θα καταβάλλονται εισφορές ως μισθωτοί. Επίσης δεν υπάγονται και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή, ανεξάρτητα από το χρόνο υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση.

Η διαδικασία είναι διπλή : δηλώνεται από τον εργοδότη η σύμβαση, η διάρκειά της και το ποσό της αμοιβής, ενώ ο εργαζόμενος ακολουθώντας άλλο ηλεκτρονικό μονοπάτι επιβεβαιώνει την ορθότητα των στοιχείων και «κλειδώνει» την συμφωνία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.