Quantcast
Από τις 5 Αυγούστου οι αιτήσεις για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό - enikonomia.gr
share

Από τις 5 Αυγούστου οι αιτήσεις για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό

δημοσιεύτηκε:

Από τις 5 Αυγούστου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες να κάνουν αίτηση για την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Επίσης, όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θ. Μητράκος, η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, η οποία βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή, θα εφαρμοστεί πλήρως έως το τέλος του Αυγούστου.

Παρά το γεγονός ότι η προθεσμία τρέχει πλέον αντίστροφα, καθώς ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενεργοποιείται τρεις μήνες από τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, που έγινε στις 3 Μαΐου, οι τράπεζες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ετοιμότητα του μηχανισμού να διαχειριστεί τον όγκο των απαιτήσεων, που προαπαιτούμενο έχει τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μιλώντας σε ημερίδα για τα «κόκκινα» δάνεια, ο νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γιάννης Μούργελας έκανε λόγο για την ανάγκη δίμηνης ή ακόμη και τρίμηνης παράτασης, προκειμένου να αποφευχθεί η εμπλοκή από την αρχική φάση ενεργοποίησης της διαδικασίας.

«Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων, που μπορεί να οδηγήσουν έως και στην ακύρωση του νόμου», προειδοποίησε. Από την πλευρά του, πάντως, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, απέρριψε το ενδεχόμενο παράτασης και δεσμεύθηκε ότι η Ειδική Γραμματεία θα είναι έτοιμη να δεχθεί αιτήσεις στις αρχές Αυγούστου. «Η σχετική πλατφόρμα ετοιμάζεται από τον Δεκέμβριο», υποστήριξε, «και είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο».

Ο κ. Κουρμούσης άφησε πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις στον νόμο, οι οποίες ωστόσο θα προκύψουν στην πράξη και όχι σε αυτήν τη φάση.

Η ανησυχία των τραπεζών συνδέεται με την πρόβλεψη του νόμου ότι μέχρι την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας οι αιτήσεις μπορεί να υποβάλλονται σε έντυπη και ψηφιακή μορφή και επισημαίνουν ότι η ψηφιοποίηση των στοιχείων δεν εξασφαλίζει τη δυνατότητα επεξεργασίας τους μέσα στο πλαίσιο των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος.

Ο όγκος των στοιχείων και πληροφοριών είτε θα καταχωρίζεται από τον αιτούντα οφειλέτη ή θα προκύπτει από έγγραφα που θα ψηφιοποιούνται, θα υποβάλλονται και στη συνέχεια θα τίθενται στη διάθεση των πιστωτών σε μη επεξεργασμένη μορφή. Από τη διαδικασία προκύπτει θέμα επαλήθευσης των στοιχείων που ο οφειλέτης θα δηλώνει και πρακτικά αποκλείει την αυτοματοποιημένη επεξεργασία των στοιχείων και την κατάρτιση μιας ρεαλιστικής πρότασης ρύθμισης, σε εύλογο χρόνο με βάση και τις προθεσμίες του νόμου.

Βασικό πρόβλημα επίσης, σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της ΕΕΤ, είναι η υποχρεωτική επικύρωση της συμφωνίας από τα δικαστήρια όχι μόνον σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις αλλά και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία. Η υποχρέωση αυτή μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη εμπλοκή στον νόμο, σημείωσε ο κ. Μούργελας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία ότι, εάν δεν υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας, ο νόμος θα εξελιχθεί σε έναν νέο νόμο Κατσέλη,καθώς οι ημερομηνίες για τη συζήτηση των υποθέσεων που έχουν ενταχθεί επεκτείνονται στο 2032.

Ο κ. Μούργελας σημείωσε, πάντως, ότι ο νόμος έχει και πολλά θετικά, με βασικότερο τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, οι ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν προβλεφθεί, όπως η άρση του απορρήτου, περιορίζουν την κατάχρηση του νόμου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.