Quantcast
10+1 συμβουλές για οικονομικές διακοπές - enikonomia.gr
share

10+1 συμβουλές για οικονομικές διακοπές

δημοσιεύτηκε:

Στην Ελλάδα των τεράστιων αδιεξόδων μπορεί ο τουρισμός να ανέλθει φέτος σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ, ωστόσο οι πολίτες αδυνατούν να σκεφτούν… τις διακοπές τους, πέρα από τη λύση των εξοχικών κατοικιών ή των ιδιαίτερων πατρίδων τους. Οχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί αδυνατούν να πληρώσουν.

Ο Ελεύθερος Τύπος συγκέντρωσε έντεκα συμβουλές και ιδέες για να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα στον προϋπολογισμό των διακοπών σας. Κρατήστε σημειώσεις για συμφέρουσες επιλογές, ακόμα και για διακοπές με σκάφος, που φαντάζει όνειρο για πολλούς από εμάς. Γιατί το μεγάλο πλεονέκτημα των διακοπών με σκάφος, σε σύγκριση με τις συμβατικές διακοπές, είναι ότι με ένα λογικό κόστος θα μπορέσετε μέσα σε μία εβδομάδα να επισκεφθείτε 3 με 4 νησιά και να ανακαλύψετε τοπία που με ένα αυτοκίνητο δεν θα μπορούσατε να επισκεφθείτε.

1. Επιλέξτε τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο για διακοπές, καθώς κατά την αιχμή της σεζόν (Ιούλιο και Αύγουστο) οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, οι τιμές των δωματίων εκτός υψηλής περιόδου μειώνονται από 20% έως και 50%.

2. Κάντε έρευνα αγοράς σε ιστοσελίδες που προσφέρουν μεγάλη ποικιλία μηχανών αναζήτησης διαμονής. Μεταξύ άλλων sites ξεχωρίζουν τα: www.booking.com, www.trivago.com, www.hotels.com. Επίσης, στην έρευνα αγοράς σημειώστε τις ηλεκτρονικές σελίδες του δήμου που θα επισκεφθείτε, καθώς όλοι οι δήμοι έχουν αναπτύξει σύγχρονες σελίδες στο Ιντερνετ, οι οποίες περιλαμβάνουν σχεδόν όλα τα καταλύματα του τόπου και έτσι είναι πιο πιθανό να βρείτε ξενοδοχείο και μάλιστα σε καλές τιμές.

3. Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να επιλέξετε προορισμό γιατί θα έχουν απομείνει καταλύματα με τιμές που θα είναι απλησίαστες για το ελληνικό βαλάντιο.

4. Αν είστε οικογένεια, προτιμήστε πακέτα all inclusive σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που περιλαμβάνουν επιπλέον παροχές, όπως φαγητό ή ημιδιατροφή και δραστηριότητες για τα παιδιά. Εναλλακτικά, επιλέξτε δωμάτιο με κουζίνα για να αποφύγετε τα έξοδα φαγητού.

5. Στη χώρα μας υπάρχουν εξαιρετικοί οργανωμένοι χώροι για κάμπινγκ, οι παροχές των οποίων πλέον είναι περισσότερο από ικανοποιητικές. Κάνοντας αυτή την επιλογή διακοπών έχετε αρκετά χαμηλότερες τιμές από τη λύση του ξενοδοχείου. Η τιμή θέσης για σκηνή στο εξαιρετικό κάμπινγκ Simos Camping στην Ελαφόνησο κοστίζει 8 ευρώ και το άτομο 7 ευρώ για διαμονή τον Ιούνιο. Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι τιμές αντίστοιχα είναι 10 ευρώ και 8 ευρώ. Το κάμπινγκ Club Αγία Αννα στην Εύβοια για φέτος τιμολογεί τη διανυκτέρευση ανά άτομο στα 4,5 ευρώ και τη θέση για σκηνή 7 ευρώ για τον Ιούνιο, ενώ για τον Ιούλιο οι τιμές αυξάνονται αντίστοιχα στα 8 ευρώ ανά άτομο τη βραδιά, για μεσαία θέση σκηνής 7,5 ευρώ και για μεγάλη θέση 9,5 ευρώ. Το κάμπινγκ στην Αγία Αννα επανέρχεται με πολλές προσφορές για τη διαμονή σε δωμάτια του χώρου τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα για διαμονή από Κυριακή με αναχώρηση Παρασκευή πληρώνετε τρεις και διαμένετε πέντε νύχτες (πληροφορίες: 2227097250).

6. Υπολογίστε τα μεταφορικά έξοδα των διακοπών σας πριν ξεκινήσετε. Επιλέξτε δρομολόγια που φθάνουν πρωί στον προορισμό καθώς εξοικονομούν τα χρήματα μίας διανυκτέρευσης. Εντοπίστε προσφορές ακτοπλοϊκών, όπως στις ιστοσελίδες των ακτοπλοϊκών εταιριών, στην υπηρεσία κράτησης του www.viva.gr, αλλά και στην υπηρεσία των τηλεφωνικών συνδέσεων Cosmote deals (www.cosmote.gr/dealsforyou) ή Vodafone Thank you (www.thankyou.vodafone.gr). Σημειώνουμε πως οι συνδρομητές των αντίστοιχων τηλεφωνικών εταιριών έχουν πληθώρα επιλογών εξοικονόμησης χρημάτων σε ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια και στη διαμονή τους.

7. Οπου κι αν ταξιδεύετε να συνδέεστε στο wifi των επιχειρήσεων που θα επισκέπτεστε. Σημειώστε τη δωρεάν εφαρμογή wifi finder η οποία εντοπίζει τις δωρεάν συνδέσεις wifi. Οταν λοιπόν είστε συνδεδεμένοι στο Ιντερνετ, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές από τις δωρεάν εφαρμογές που προσφέρουν τα έξυπνα κινητά. Το Google Earth είναι μια εξαιρετική εφαρμογή βασισμένη στην υπηρεσία Google Maps και προσφέρει πρόσβαση σε χάρτες της εκάστοτε περιοχής. Επίσης σας προτείνουμε το Skype WiFi για να έχετε ασύρματη τηλεφωνική πρόσβαση παγκοσμίως. Η εφαρμογή αυτή είναι ιδανική για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Σημειώστε επίσης το Skyscanner που περιλαμβάνει μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης πτήσεων στην οικονομικότερη τιμή από αεροπορικές εταιρίες ανά τον κόσμο.

8. Για τις μετακινήσεις σας στον προορισμό που θα επιλέξετε σας προτείνουμε να νοικιάσετε μηχανάκι αν έχετε δίπλωμα δικύκλου ή να ενημερωθείτε για τα δρομολόγια των λεωφορείων καθώς οι τιμές των δύο αυτών επιλογών είναι πολύ πιο φθηνές από την ενοικίαση αυτοκινήτου. Επίσης πολύ καλή και οικονομική επιλογή είναι να νοικιάσετε ποδήλατο. Ορισμένες περιοχές, είτε νησιωτικές είτε ηπειρωτικές, ενδείκνυνται για ποδηλασία.

9. Για οικονομικότερη διασκέδαση -και μάλιστα αυθεντική- επιλέξτε τις τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια. Σε πολλές περιοχές οι εν λόγω εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Ντόπιοι και ξένοι γίνονται μια παρέα και διασκεδάζουν με παραδοσιακά εδέσματα, κρασί, ούζο ή τσίπουρο.

10. Οργανώστε καλά τις αποσκευές σας. Στην περίπτωση που ταξιδεύετε αεροπορικώς να θυμάστε πως το υπέρβαρο φορτίο πληρώνεται έξτρα. Οργανώστε και συνδυάστε από πριν τα ρούχα σας.

11. Συμφέρουσες διακοπές με σκάφος. Η Vyra.com είναι μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική αγορά ναύλωσης σκαφών η οποία ενσωματώνει τις κορυφαίες πλατφόρμες του είδους, με πρόσβαση σε παραπάνω από 9.500 σκάφη. Δημιουργήθηκε γιατί υπήρχε ένα κενό στην αγορά της online ενοικίασης σκαφών. Οι ταξιδιώτες που θα εμπιστευθούν τη Vyra.com για τις θαλάσσιες εξορμήσεις τους θα εκπλαγούν από το πόσο εύκολα και γρήγορα υλοποιείται η κράτηση, με μόνο 3 απλά βήματα: Επιλογή προορισμού και σκάφους, εισαγωγή προσωπικών στοιχείων και πληρωμή online. Η Vyra.com καλύπτει όλες τις μαρίνες της Ελλάδας καθώς και της υπόλοιπης Μεσογείου.

Η διαδικασία κράτησης είναι αρκετά απλή. Για παράδειγμα, ένας Αθηναίος που θα ήθελε να ταξιδέψει στις Κυκλάδες, επιλέγει ως περιοχή αναχώρησης την Αθήνα και του εμφανίζονται αποτελέσματα όλων των ειδών σκαφών σε όλες τις μαρίνες της Αθήνας (Αλιμος, Λαύριο κ.λπ.). Με τα φίλτρα μπορεί να περιορίσει τα αποτελέσματα σε αυτά που τον εξυπηρετούν, π.χ. τύπος σκάφους, τιμή, συγκεκριμένη μαρίνα, αριθμός ατόμων που θα νοικιάσουν το σκάφος. Επιλέγει αυτό που τον ικανοποιεί, επιλέγει οτιδήποτε επιπρόσθετο μπορεί να θελήσει στις διακοπές του, από καπετάνιο μέχρι εξοπλισμό για ψάρεμα, φουσκωτά παιχνίδια για τα παιδιά και άλλα πολλά και προχωρά στην κράτηση. Η κράτηση γίνεται με την πληρωμή του 50% της τιμής ως προκαταβολή και υλοποιείται είτε με πληρωμή με κάρτα είτε με Paypal είτε με τον κλασικό τρόπο της κατάθεσης σε τράπεζα. Την ημέρα αναχώρησης οι συνταξιδιώτες πηγαίνουν στη μαρίνα, εφοδιάζουν το σκάφος, κάνουν check in και οι διακοπές ξεκινούν αμέσως!

Σύγκριση συμβατικών πακέτων διακοπών με διακοπές με σκάφος

– Ενδεικτικά, υπολογίζουμε το κόστος ενός ατόμου με αυτοκίνητο στην Πάρο για μία εβδομάδα με πολύ «προσεκτικό» προϋπολογισμό:

Ακτοπλοϊκά: 150 €.

Διαμονή σε 3* κατάλυμα για 7 ημέρες: 350 €.

υπόλοιπα έξοδα διατροφής, διασκέδασης: 350 €.

Σύνολο 850 € + βενζίνη.

Το αντίστοιχο κόστος για διακοπές με σκάφος κατ’ άτομο διαμορφώνεται ως εξής:

Ενοικίαση σκάφους (Oceanis 42.43) με καπετάνιο για 8 άτομα: 415 €.

Σούπερ μάρκετ για τη διατροφή πάνω στο σκάφος: 150 €.

Σύνολο 565 €.

– Αντίστοιχο παράδειγμα παραθέτουμε για διακοπές στο Ιόνιο. Για παράδειγμα, το κόστος για ένα άτομο με αυτοκίνητο στην Κέρκυρα μέσω Ηγουμενίτσας είναι:

Ακτοπλοϊκά: περίπου 70 € + βενζίνη + διόδια.

Διαμονή σε 3* κατάλυμα για 7 ημέρες στην πόλη της Κέρκυρας: 300 €.

Υπόλοιπα έξοδα διατροφής, διασκέδασης: 350 €.

Σύνολο 720 € + βενζίνη + διόδια.

Το αντίστοιχο κόστος για διακοπές με σκάφος διαμορφώνεται ως εξής:

Ενοικίαση σκάφους (Sun Odyssey 36i) με καπετάνιο για 7 άτομα: 440 €.

Σούπερ μάρκετ για τη διατροφή πάνω στο σκάφος: 150 €.

Σύνολο: 590 € + βενζίνη + διόδια.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.