Quantcast
Παίρνουν «φωτιά» οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες - enikonomia.gr
share

Παίρνουν «φωτιά» οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες

δημοσιεύτηκε:

Μία πιο διευρυμένη γκάμα ακινήτων, τόσο σε αριθμό όσο και σε είδος, προτίθεται να «κατεβάσει» στην επόμενη ηλεκτρονική δημοπρασία, που τοποθετείται χρονικά μέσα στο φθινόπωρο, η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με στελέχη της, που διαχειρίζονται την πλατφόρμα Properties4sale.gr, η δεύτερη… φουρνιά θα περιλαμβάνει ένα μεγαλύτερο, αλλά και διαφορετικό μίγμα ακινήτων, που θα είναι ικανό να προσελκύσει περισσότερους διεθνείς επενδυτές.

«Στην πρώτη e-δημοπρασία πλειοδότησαν δύο ξένοι, ένας Ελληνοαμερικανός και ένας από τρίτη χώρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, προσθέτοντας πως τα ακίνητα, στην πλειονότητά τους, πωλήθηκαν σε Ελληνες ιδιώτες, που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν είτε κύρια είτε εξοχική κατοικία.

«Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρθηκε το ενδιαφέρον αγοράς διαμερισμάτων, με την προοπτική της βραχυχρόνιας μίσθωσης», εξηγούν τα ίδια στελέχη, επιβεβαιώνοντας το… ρεύμα που έχει αποκτήσει και στη χώρα μας το φαινόμενο Airbnb.

Συνολικά 58 ακίνητα (32 διαμερίσματα, επτά μονοκατοικίες, έξι γραφεία, πέντε καταστήματα, τρία μικτής χρήσης, τρεις αποθήκες και δύο οικόπεδα) «ανέβασε» στην πλατφόρμα της η Τράπεζα Πειραιώς. Προσφορές έλαβαν τα 2/3 εξ αυτών, ενώ το «πράσινο φως» για την αγοραπωλησία έλαβαν τελικώς 29, έναντι τιμήματος περίπου τριών εκατ. ευρώ.

«Δεν είναι ακόμη σαφές τι θα γίνει με τα ακίνητα εκείνα που έμειναν εκτός του πεδίου ενδιαφέροντος όσων συμμετείχαν στη διαδικασία. Δεν γνωρίζουμε, δηλαδή, εάν θα συμπεριληφθούν στην προσεχή δημοπρασία ή όχι», αναφέρουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής οι διαχειριστές της Properties4sale.gr. Οπως επισημαίνουν, στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας υπάρχουν περισσότερα από 2.500 ακίνητα. «Τα “καθαρά”, ήτοι αυτά που μπορούν να διατεθούν άμεσα προς πώληση, είναι σαφώς λιγότερα. Οπως και να έχει, όμως, πρόκειται για ένα στοκ που μας δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών», καταλήγουν οι ίδιοι.

Πιο αναλυτικά, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της δημοπρασίας οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν την προσφορά τους στην τιμή της «Αμεσης Αγοράς», που αναγραφόταν στο Properties4sale.gr και να αποσύρουν το ακίνητο από τη διαδικασία της δημοπρασίας. Σε αυτό το στάδιο υποβλήθηκαν συνολικά 16 προσφορές για εννέα ακίνητα. Οι τιμές κυμαίνονταν από 42.000 ευρώ (για ένα διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους, με αντικειμενική αξία 52.380 ευρώ) έως και 410.000 ευρώ (για ένα κτίριο μικτής χρήσης στο Ναύπλιο, με αντικειμενική αξία 302.610 ευρώ).

Οσον αφορά στα υπόλοιπα ακίνητα, στο τέλος της διαδικασίας είχαν υποβληθεί 180 προσφορές για 30 ακίνητα, με την Πειραιώς να εγκρίνει τις πλειοδοτούσες προσφορές για 20 από αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές τους κινήθηκαν πέριξ της αντικειμενικής ή και ελάχιστα υψηλότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ακίνητα μοιρασμένα ανά την Ελλάδα, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να έχουν τη μερίδα του λέοντος.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε και 14 αιτήματα δανείων. Ειδικότερα, για τους επίδοξους αγοραστές, που δεν διέθεταν ρευστό, προβλεπόταν η δυνατότητα χρηματοδότησης έως και του 70% της τιμής αγοράς ή άμεσης αγοράς (όποια εκ των δύο είναι χαμηλότερη), καθώς «τα ακίνητα έχουν ήδη ελεγχθεί από τον Τομέα Ακίνητης Περιουσίας της τράπεζας, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία αίτησης δανείου πολύ απλή».

Δυναμικό παρών από τους μεσίτες

Περισσότεροι από 60 μεσίτες συμμετείχαν στην πρώτη δημοπρασία ακινήτων, που εγκαινίασε η Πειραιώς. Οπως αναφέρουν στελέχη της τράπεζας, πρόκειται για μία νέα για αυτούς διαδικασία και σαφώς πιο εύκολη, καθώς απαλλάσσονται ακόμη και από την υποχρέωση να δείξουν στους πελάτες τους το προς πώληση ακίνητο. Η προμήθεια, που λαμβάνουν αποκλειστικά από την Πειραιώς, υπολογίζεται στο 2% επί του τιμήματος αγοράς οποιουδήποτε ακινήτου αγοράσει ο πελάτης τους εντός 18 μηνών από την εγγραφή του.

Alpha Bank και Eurobank στα χνάρια της Πειραιώς

Τα… αντανακλαστικά και των υπόλοιπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που διαθέτουν σημαντικά χαρτοφυλάκια ακινήτων, φαίνεται πως ενεργοποίησε η επιτυχής πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία της Πειραιώς. Μολονότι το εγχείρημα της τακτοποίησης των επίμαχων ακινήτων φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, τραπεζικά στελέχη εμφανίζονται να βολιδοσκοπούν την πιθανότητα να στήσουν πλατφόρμες στα πρότυπα της Properties4sale.gr.

Τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank φιλοξενούν στις ιστοσελίδες τους τα ακίνητα που διαχειρίζονται. Οι επισκέπτες τους, δηλαδή, έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για το είδος και τα χαρακτηριστικά των προς πώληση ακινήτων, σε αρκετά από αυτά, ωστόσο, δεν αναφέρονται τιμές.

Ενδεικτικά, στο site της Alpha Αστικά Ακίνητα οροφοδιαμέρισμα 250 τ.μ. στην οδό Καρνεάδου 10 στο Κολωνάκι (έτος κατασκευής 1934) πωλείται για 800.000 ευρώ, ενώ δύο διώροφες κατοικίες στη Μύκονο (Πλατύς Γιαλός) για 230.000 ευρώ και 165.000 ευρώ, αντίστοιχα. Επίσης, συνολικά 587 ακίνητα διατίθενται προς πώληση στο δικτυακό τόπο της Eurobank Property Services. Το πιο φθηνό ακίνητο στην Αθήνα εντοπίζεται στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα προσόψεως Δ’ ορόφου, συνολικής επιφανείας 21 τ.μ., που αποτελείται από ενιαίο χώρο, με έτος κατασκευής το 1971 και διατίθεται αντί 11.000 ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.