Quantcast
Toν Φεβρουάριο θα έρθουν τα ραβασάκια με τις εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ - enikonomia.gr
share

Toν Φεβρουάριο θα έρθουν τα ραβασάκια με τις εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ

δημοσιεύτηκε:

Για τον ερχόμενο Φλεβάρη παραπέμπεται σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η πρεμιέρα των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος καταλογισμός εισφορών για επικουρική (7%) ή/και πρόνοια (4%) των 200.000 μη μισθωτών που έχουν υποχρέωση ασφάλισης γι αυτούς τους κλάδους θα γίνει τον Φεβρουάριο με τα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου 2018. Πρόκειται για τις εισφορές του 2017 οι οποίες δεν έχουν καταλογιστεί ακόμη καθόλου στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ και η πληρωμή τους εκκρεμεί για το 11μηνο του τρέχοντος έτους. Η εμφάνισή τους αναμένεται για πρώτη φορά στα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου 2018, τα οποία θα αποσταλούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και θα είναι πληρωτέα έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Η είσπραξη των αναδρομικών για το 12μηνο του 2017 θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις και αναμένεται να ξεκινήσει από τον Μάρτη με τις εισφορές Φεβρουαρίου.

Προσοχή, από το διπλό βάρος των εισφορών ΕΤΕΑΕΠ του 2018 αναμένεται να διασωθούν εντελώς ή εν μέρει όσοι από τους υπόχρεους έχουν πληρώσει φέτος «φουσκωμένες» εισφορές για κύρια σύνταξη και υγεία στον ΕΦΚΑ. Στις αρχές του 2018 έρχεται και ο μεγάλος συμψηφισμός των εισφορών ΕΦΚΑ για το σύνολο των μη μισθωτών με βάση τα εισοδήματα του 2016, καθώς από τον περασμένο Γενάρη οι εισφορές υπολογίζονται με βάσει τα εισοδήματα του 2015. Όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, «αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές ΕΦΚΑ συμψηφίζονται με πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη, των δικαιούχων προς τον ΕΦΚΑ και τους τρίτους φορείς για τους οποίους ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές”, δηλαδή ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΕΤΕΑΕΠ. Συνεπώς όσοι δήλωσαν το 2016 χαμηλότερα εισοδήματα από το 2015 στην εφορία και έχουν πληρώσει υψηλότερες εισφορές ΕΦΚΑ από αυτές που πράγματι τους αναλογούσαν, έχουν “πιστωτικό υπόλοιπο”. Αν είναι ταυτόχρονα υπόχρεοι για επικούρηση ή/και εφάπαξ, οι καθυστερούμενες εισφορές ΕΤΕΑΕΠ του 2017 μπορούν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από αυτό το υπόλοιπο, εφόσον δεν έχουν άλλα χρέη.

Υπενθυμίζεται πως οι 200.000 δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, αρτοποιοί και βενζινοπώλες δεν έχουν πληρώσει καθόλου εισφορές επικούρισης (7%) και εφάπαξ (4%) για φέτος ενώ έχουν υποχρέωση ασφάλισης γι αυτούς τους κλάδους. Η αποπληρωμή των εισφορών ΕΤΕΑΕΠ του 2017 θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2018 και μετά τον μεγάλο συμψηφισμό για τις εισφορές ΕΦΚΑ. Το σχέδιο προβλέπει κάθε μήνα μαζί με τις τρέχουσες να καταβάλλεται και περίπου ένα μηνιάτικο από τα καθυστερούμενα του 2017. Οι μη μισθωτοί που έχουν υποχρέωση ασφάλισης για έξτρα κλάδους εκτός της κύριας σύνταξης και της υγείας (26,95%) είναι :

  1. Αρτοποιοί του πρ. ΟΑΕΕ – επικούριση 7%

  2. Βενζινοπώλες του πρ. ΟΑΕΕ – επικούριση 7%

  3. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές του πρ. ΕΤΑΑ – επικούριση 7% + πρόνοια 4%

  4. Μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕΔΕ – επικούριση 7% + πρόνοια 4%

  5. Γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ – πρόνοια 4%.


Πηγή Πληροφοριών: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.