Quantcast
Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί: Ποια ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί - Δέσμη μέτρων ζητά ο Φίλης μέσω Realfm 97,8 - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί: Ποια ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί – Δέσμη μέτρων ζητά ο Φίλης μέσω Realfm 97,8

δημοσιεύτηκε:

Δεκάδες ακίνητα αναμένεται να βγουν σήμερα στο «σφυρί» μετά την απόφαση αναστολής της πανελλαδικής αποχής των συμβολαιογράφων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Ωστόσο το πρώτο ακίνητο που βγήκε στο «σφυρί» αφορούσε μια μεζονέτα στην Κηφισιά η οποία εκποιήθηκε για χρέη 1,26 εκατ. ευρώ με τιμή εκκίνησης τις 718.000 ευρώ.

Μέτρα για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, όπως δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.

“Σήμερα, ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων μεγάλης αξίας στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά χρειάζεται να πάρουμε νομικά μέτρα –νομοθετικές προϋποθέσεις που χρειάζονται – ώστε να μην πάρει η μπάλα τον κόσμο της λαϊκής κατοικίας. Χρειάζεται μια δέσμη μέτρων. Πρώτον, επέκταση της προστασίας των ακινήτων μέχρι 140.000 ευρώ αντικειμενική αξία, που σήμερα τελειώνει στις 31/12 του τρέχοντος έτους. Αυτά τα δίνουν σε funds και φτιάχνονται ελκυστικά πακέτα για funds ακόμη και με δάνεια ενήμερα. Αυτό είναι λάθος. Δεύτερον, λέει η κυβέρνηση ότι υπάρχει μια συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες να μην βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα . Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί. Διότι δεν υπάρχουν κύριοι όταν έχουμε συμφέροντα μπροστά μας. Τρίτον, είναι το θέμα της εμπορικής και της αντικειμενικής αξίας. Τα ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό με τις εμπορικές αξίες. Ποιος μηχανισμός τις καθορίζει αυτές;” τόνισε ο κ. Φίλης.

Παράλληλα, διερωτήθηκε “γιατί να μην μπορεί να έχει δικαίωμα προτίμησης ο δανειολήπτης στο τέλος του πλειστηριασμού; Μου βγάζεις το σπίτι στον πλειστηριασμό; Θέλω το σπίτι να το πάρω εγώ. Γιατί ο αδελφός μου και ο ξάδελφός μου, μού δίνουν χρήματα να το πάρω, να τελειώνω, σε μια τιμή. Αυτά τα θέματα είναι σοβαρά και είναι μπροστά μας” είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Νομίζω ότι η πραγματικότητα θα αναγκάσει και την κυβέρνηση, που προφανώς έχει αντιδράσεις από τους δανειστές, οι οποίοι είναι με τις τράπεζες, να πάρει κάποια μέτρα. Πάντως δεν μπορούμε όλα να τα αφήσουμε στο μιλητό, σε συμφωνία κυρίων”, πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί


Μια διώροφη υπερπολυτελής μεζονέτα στην Κηφισιά με τιμή εκκίνησης τις 718.000 ευρώ αποτέλεσε το πρώτο ακίνητο με το οποίο έκανε πρεμιέρα σήμερα η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η συγκεκριμένη κατοικία εμβαδού 300 τ.μ. με δύο θέσεις στάθμευσης έχει αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο και η συνολική οφειλή των δανειοληπτών ανέρχεται σε 1,26 εκατ. ευρώ και το δάνειο βρίσκεται σε οριστική καθυστέρηση από το 2013.

Πέραν της συγκεκριμένης μεζονέτας, στο «σφυρί» βγαίνουν επιπλέον πέντε θέσεις στάθμευσης σε υπόγειο πάρκινγκ στο επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Νέο Ψυχικό έναντι 9.500 ευρώ έκαστη (συνολικά δηλαδή 47.500 ευρώ).

Επίσης, οικόπεδο 518,75 τ.μ. στο Μορτερό της Νέας Ερυθραίας, επί του οποίου υπάρχει ισόγεια οικία 81,3 τ.μ. καθώς και κατάστημα με πατάρι. Σε αυτή την περίπτωση, η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στα 200.000 ευρώ.

Επιπλέον, στο «ηλεκτρονικό σφυρί» βγαίνει ένα οικόπεδο 545,92 τ.μ. στον Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, με τιμή πρώτης προσφοράς 206.050 ευρώ καθώς και τρία οικόπεδα στην Μαγούλα Ναυπλίου, για τα οποία δεν αναγράφεται η τιμή πρώτης προσφοράς.


Να σημειωθεί ότι η τρόικα έχει ζητήσει να γίνονται 600-700 πλειστηριασμοί τους πρώτους μήνες του νέου έτους με σταδιακή αύξηση μετά το δεύτερο εξάμηνο, ώστε ο συνολικός αριθμός να φτάσει τις 18.000.

Υπογραμμίζεται πως βάσει νόμου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται τρεις ημέρες την εβδομάδα: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, δηλαδή από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από 17:59:00 έως 17:59:59 θα δίδεται αυτόματη παράταση πέντε λεπτών.

Το σχετικό νομοθέτημα προβλέπει, επίσης, πως ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με την επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση ακινήτου, ενώ αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.

Οπως έχει κοινοποιηθεί από τραπεζίτες και στελέχη της κυβέρνησης, το πρώτο κύμα πλειστηριασμών θα αφορά σε ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ. Σε αυτά συγκαταλέγονται από πολυτελείς βίλες και μεζονέτες μέχρι επαγγελματικές στέγες, γραφεία, θέσεις στάθμευσης, οικόπεδα κ.λπ. «Σκυτάλη» θα πάρουν σύντομα φθηνότερα ακίνητα προς υλοποίηση του παραπάνω στόχου.

Αξιοσημείωτο είναι πως δεν έχει θεσμοθετηθεί κάποια σχετική διάταξη, όπου θα περιγράφονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ύψος ακινήτου κ.λπ.


Βήμα προς βήμα η διαδικασία


Η διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα διαρκεί για τέσσερις ώρες, διάστημα κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα προτείνουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν βάσει μιας ανοικτής πλειοδοτικής διαδικασίας.

Κάθε υποψήφιος πλειοδότης δηλώνει τη συμμετοχή του σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό, σύμφωνα με τους όρους αυτού, αφού έχει καταβάλει την σχετική εγγύηση, το τέλος χρήσης των συστημάτων, και έχει υποβάλλει ηλεκτρονικά το σχετικό πληρεξούσιο δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν την ορισθείσα ημέρα του πλειστηριασμού.

Η κατάθεση της εγγύησης και του τέλους χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και του πλειστηριάσματος γίνεται αποκλειστικά σε ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό που θα διατηρείται σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού. Επίσης κάθε υποψήφιος πλειοδότης διορίζει με ηλεκτρονική δήλωση αντίκλητο που κατοικεί στην περιφέρεια του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης μέχρι δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα του πλειστηριασμού. Σε διαφορετική περίπτωση αντίκλητος θεωρείται ο γραμματέας του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης.

Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ήτοι από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από ώρα 17:59:00 έως 17:59:59 δίδεται αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο (2) ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών.

Μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των πλειοδοτικών προσφορών ανακοινώνεται το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων. Όσοι έχουν λάβει μέρος στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ενημερώνονται αμελλητί για το αποτέλεσμα του. Ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού συντάσσει τη σχετική έκθεση κατακυρώνοντας τα πράγματα στον πλειοδότη.

Ο υπερθεματιστής, στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κινητών περιουσιακών στοιχείων, έχει υποχρέωση να καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό του υπαλλήλου του πλειστηριασμού το πλειστηρίασμα το αργότερο την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό. Με την καταβολή του πλειστηριάσματος, το κατακυρωμένο πράγμα παραδίδεται στον υπερθεματιστή. Ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού οφείλει, το αργότερο την πέμπτη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό, να καταθέσει το πλειστηρίασμα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.​

Για ακίνητα περιουσιακά στοιχεία ο υπερθεματιστής έχει υποχρέωση να καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό επαγγελματικό λογαριασμό του υπαλλήλου του πλειστηριασμού το πλειστηρίασμα το αργότερο τη δέκατη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό. Με τη σειρά του ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού οφείλει, το αργότερο τη δωδέκατη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό, να καταθέσει το πλειστηρίασμα στο Ταμειο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η διάταξη ορίζει ότι η κατάθεση του πλειστηριάσματος είναι ακατάσχετη, δεν εμπίπτει στην πτωχευτική περιουσία και δεν υπόκειται στις δεσμεύσεις που επιβάλλει το Δημόσιο για τη διασφάλιση των συμφερόντων του.

Οι ειδικότεροι όροι της τήρησης των επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών των υπαλλήλων των πλειστηριασμών ορίζονται με κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ετσι, κάθε πλειοδότης θα μπορεί να βλέπει στο σύστημα την υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται κάθε φορά και τη θέση την οποία λαμβάνει η δική του προσφορά και ανάλογα να αποφασίζει για τη βελτίωση ή όχι της δικής του προσφοράς. Οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να βλέπουν το όνομα του πλειοδότη, ο οποίος θα ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.’

Επίσης τη διαδικασία θα μπορεί να παρακολουθεί ως παρατηρητής και ο οφειλέτης.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.