Quantcast
Στο στόχαστρο οφειλέτες που δεν πληρώνουν, αλλά ενοικιάζουν τα ακίνητά τους - enikonomia.gr
share

Στο στόχαστρο οφειλέτες που δεν πληρώνουν, αλλά ενοικιάζουν τα ακίνητά τους

δημοσιεύτηκε:

Σπίτια που ενοικιάζονται μέσω Airbnb και ανήκουν σε οφειλέτες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν το δάνειό τους προς την τράπεζα εδώ και χρόνια ή άλλα που ενοικιάζονται κανονικά με συμβόλαια, έχουν εντοπίσει οι τράπεζες και έχουν βάλει στο στόχαστρο, ενεργοποιώντας τα αναγκαστικά μέτρα κατά αυτών των οφειλετών στους προσεχείς πλειστηριασμούς.

Οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές εκτιμάται ότι είναι το 20% αυτών που έχουν οφειλές προς τις τράπεζες, αλλά το ύψος των χρεών που αφήνουν είναι διπλάσιο και εκτιμάται ότι φθάνει το 40% των κόκκινων δανείων.

Ο λόγος είναι προφανής, αφού πρόκειται γι’ αυτούς που έχουν πάρει μεγάλα δάνεια ακόμη και άνω του 1 εκατ. ευρώ είτε για επιχειρηματικούς σκοπούς είτε για την αγορά κατοικίας.

Η διαδικασία της αποκάλυψης των στρατηγικών κακοπληρωτών μόλις τώρα αρχίζει, αλλά οι τράπεζες επιδιώκουν να κινητοποιήσουν τα αντανακλαστικά όλων των οφειλετών με οριζόντιο τρόπο.

«Αν βγει στο σφυρί το σπίτι ενός επώνυμου μεγαλοεπιχειρηματία, θα γίνει αντιληπτό ότι η περίοδος ανομίας έχει οριστικά παρέλθει και ακόμη και οι μικρότεροι οφειλέτες θα πιεστούν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα», εξηγεί αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος, θέλοντας να τονίσει ότι αυτό που έχει σημασία είναι να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

«Σημασία έχει να περάσει το μήνυμα ότι η χρόνια στρέβλωση που προκλήθηκε από την παρατεταμένη οκτάχρονη προστασία και η οποία συνομολογήθηκε από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, έχει ημερομηνία λήξης», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Για τον λόγο αυτό ρίχνουν στη μάχη των πλειστηριασμών όλα τα μέσα, μεταξύ των οποίων την αγορά από τις ίδιες ενός σημαντικού αριθμού ακινήτων που θα πλειστηριαστούν το προσεχές διάστημα και τα οποία θεωρούνται εμπορεύσιμα. Με βάση τις εκτιμήσεις, έως το 70% των ακινήτων που θα πλειστηριαστούν μπορούν να το αγοράσουν οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες εκτιμάται ότι σε συμφωνία με τους θεσμούς έχουν συνυπολογίσει ένα σημαντικό κόστος γι’ αυτόν τον σκοπό, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3 δισ. ευρώ. Εκτός από το να κάνουν σαφές το μήνυμα, στόχος είναι επίσης να αποφευχθεί ένα κραχ στην κτηματαγορά, που θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στα κεφάλαιά τους.

Στο μακρύ κατάλογο των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό το προσεχές διάστημα, περιλαμβάνονται και μικρότερα ακίνητα, πλήθος οικοπέδων σε τουριστικές ή μη τουριστικές περιοχές και, φυσικά, εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα.

Οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι συνδέονται με δάνεια μεγάλης αξίας και ότι οι οφειλέτες δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή σε νοικοκυριά με ανέργους που είναι σε πραγματική αδυναμία και οι οποίοι απολαμβάνουν, ούτως ή άλλως, την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.