Quantcast
Σταθάκης: 28.000 νοικοκυριά ήδη εντάχθηκαν στο "Εξοικονομώ κατ' Οίκον"- Νέο πρόγραμμα για τα δημόσια κτίρια - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: 28.000 νοικοκυριά ήδη εντάχθηκαν στο “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”- Νέο πρόγραμμα για τα δημόσια κτίρια

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», το σύνολο των αιτούντων νοικοκυριών που πληροί τις προϋποθέσεις, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, καθώς εξοικονομήθηκαν νέοι πόροι οι οποίοι φθάνουν το 1 δισ. συνολικά.

Όπως ενημέρωσε τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ο κ. Σταθάκης, περίπου 28.000 νοικοκυριά ήδη κάλυψαν όλα τα στάδια του προγράμματος και άλλα 10.000 νοικοκυριά αναμένεται να ενταχθούν, δεδομένου ότι οι αιτήσεις τους βρίσκονται ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εξήγησε ότι η διαθεσιμότητα πόρων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο δίνει κίνητρα για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών, είναι πλέον πολύ μεγάλη, καθώς το συνολικό ποσό που προέρχεται τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από τον τραπεζικό δανεισμό, φθάνει τώρα το 1 δισ. ευρώ.

Ο αρμόδιος υπουργός, ενημέρωσε ότι ξεκινά ταυτοχρόνως ένα μεγάλο πρόγραμμα για τα δημόσια κτήρια της χώρας, με επίκεντρο την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων των νοσοκομείων και άλλων δημόσιων κτηρίων, της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, καθώς έχουν ήδη εξασφαλισθεί οι προϋποθέσεις χρηματοδότησής του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συναρμόδιων Επιτροπών για το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι οι μεγάλες τομές που αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη δεκαετία θα γίνουν στις μεταφορές, με την εισαγωγή του ηλεκτρισμού στις συγκοινωνίες και στα ΙΧ και στην Ναυτιλία με την εισαγωγή φυσικού αερίου στην κίνηση πλοίων.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες και τις διαδικασίες εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που με σαφήνεια θα περιγράφει το μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος, σε συνέχεια των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται παγκοσμίως στον ενεργειακό τομέα, ποσοτικά και ποιοτικά. Ο αρμόδιος υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας, προσθέτοντας μια ακόμη κεντρική ενότητα, τη ριζική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, με συγκεκριμένους στόχους και μέτρα πολιτικής.

Ειδική μνεία έκανε στον καθοριστικό ρόλο που παίζει η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, η οποία έχει την ευθύνη εκπόνησης του ΕΣΕΚ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα υπάρξει εκτεταμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς και σημείωσε ότι «θα γίνουν διαδοχικοί κύκλοι συζητήσεων, που θα ωριμάσουν, εν πολλοίς, τη διαδικασία». Χθες, διεξήχθη η τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η πρώτη δημόσια διαβούλευση με πρόσκληση δεκάδων φορέων στο Αμφιθέατρο του υπουργείου. Σκοπός της Ημερίδας είναι να γίνει επίσημη παρουσίαση και καταρχήν ανταλλαγή απόψεων για τους άξονες και τις προτεραιότητες του Σχεδίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.