Quantcast
Έρχεται πλαφόν στην τιμή της βενζίνης; - enikonomia.gr
share

Έρχεται πλαφόν στην τιμή της βενζίνης;

δημοσιεύτηκε:

Σενάριο επιβολής ανώτατων τιμών πώλησης υγρών καυσίμων, κοινώς πλαφόν, εξετάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε νομούς όπου η αμόλυβδη και το ντίζελ κίνησης βρίσκονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, σήμερα ή αύριο η ολομέλεια της ΡΑΕ αναμένεται να καταλήξει σε θετική ή αρνητική εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης έχοντας επεξεργαστεί τα στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών αναφορικά με τη συμπεριφορά του κλάδου πετρελαιοειδών στη διαμόρφωση των τιμών.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων σε παραθεριστικές περιοχές, νησιά αλλά και εθνικά οδικά δίκτυα η αμόλυβδη βενζίνη παραμένει σε δυσθεώρητες τιμές που αγγίζουν τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ σε κάποια πρατήρια έχει φτάσει και στα 2,045 ευρώ, όπως στη Σίκινο.

Αξίζει να σημειωθεί πως κίνητρο για την έρευνα της ΡΑΕ αποτέλεσε το γεγονός πως παρά τη μείωση κατά 2 λεπτά το λίτρο της μέσης τιμής της αμόλυβδης βενζίνης κατά το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου (από τα 1,654 στα 1,634 ευρώ) εντούτοις ακόμη και αυτές τις μέρες σε περιοχές της χώρας οι τιμές παρέμειναν καρφωμένες… σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα.

Για παράδειγμα στη Σίκινο όπου η τιμή είναι στα 2,045 ευρώ το λίτρο δεν έχει μεταβληθεί από τις 13 Ιουλίου. Αντίστοιχες συμπεριφορές διαπιστώνονται και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων όπου οι τιμές είναι μία ανάσα πριν τα 2 ευρώ το λίτρο, στα 1,99 και συγκεκριμένα στη Μήλο, την Αμοργό, την Ανάφη και τη Σχοινούσα. Αλλά και σε Άνδρο, Σίφνο, Σέριφο, Νάξο και Σαντορίνη το εύρος των υψηλότερων τιμών κινείται από τα 1,95 έως και τα 1,989 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή των Κυκλάδων είναι στα 1,878 ευρώ το λίτρο όσο και την 1η Ιουλίου.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο νομό Σάμου όπου η αμόλυβδη πωλείται από 1,88 έως και 1,99 ευρώ στην Ικαρία. Στην Πάτμο επίσης η αμόλυβδη είναι στα 1,997 ευρώ το λίτρο, όπως και στο Νομό Μαγνησίας. Οι τιμές σε Αλόννησο και Σκόπελο φτάνουν ακόμη και τα 1,999 ευρώ το λίτρο.

Η ΡΑΕ, αν τελικά αποφασίσει την επιβολή πλαφόν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα αφορά συγκεκριμένους νομούς και οι ανώτατες τιμές θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά διαμορφωμένα και κατά πάσα πιθανότητα για τη διαμόρφωση τους θα ληφθούν υπόψη οι μέσες τιμές της αμόλυβδης ανά νομό. Ειρήσθω εν παρόδω η τιμή της αμόλυβδης έχει πάρει και πάλι την ανοδική πορεία και στις 2 Αυγούστου ήταν στα 1,643 ευρώ το λίτρο.

Πηγή Πληροφοριών: Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.