Quantcast
"Κρυφό ψαλίδι" στις συντάξεις - Η παγίδα στις μειώσεις των εισφορών - enikonomia.gr
share

“Κρυφό ψαλίδι” στις συντάξεις – Η παγίδα στις μειώσεις των εισφορών

δημοσιεύτηκε:

Με δέλεαρ τις μειώσεις των εισφορών σύνταξης στο 13,3% επιχειρούν να κρύψουν στην κυβέρνηση τη μεγάλη παγίδα που έχει η εφαρμογή του μέτρου και οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Η παγίδα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο υπολογισμός των συντάξεων γίνεται βάσει του νόμου Κατρούγκαλου με τις λεγόμενες συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή τον μισθό, ή το μηνιαίο εισόδημα (εν προκειμένω για επαγγελματίες, αγρότες, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους) επί των οποίων κατεβλήθησαν εισφορές κλάδου σύνταξης.

Υπολογισμός

Οι εισφορές κλάδου σύνταξης ορίζονται στο 20%, για όλους. Με το μέτρο της μείωσης των εισφορών αυτό που έρχεται είναι ότι οι εισφορές που θα πληρωθούν με το μειωμένο ποσοστό 13,3% θα διαιρεθούν με το 0,20 για να βγουν και οι τελικές συντάξιμες αποδοχές. Αυτός ο υπολογισμός θα γίνεται για την εύρεση των συντάξιμων αποδοχών για όσους αρχίσουν να πληρώνουν από το 2019 τη μειωμένη εισφορά, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες αρμοδίων παραγόντων που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.». Η διαίρεση αυτή βγάζει στην πράξη μικρότερες συντάξιμες αποδοχές και αναπόφευκτα μικρότερη ανταποδοτική σύνταξη!

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας που έχει μηνιαίο εισόδημα έστω 1.000 ευρώ σήμερα, πληρώνει για σύνταξη το 20%, δηλαδή 200 ευρώ. Με τη μείωση εισφορών θα δίνει 13,33%, ήτοι 133,33 ευρώ από το 2019. Η σύνταξη όμως δεν θα υπολογιστεί με το εισόδημα των 1.000 ευρώ το μήνα, αλλά με το εισόδημα στο οποίο αντιστοιχεί η εισφορά των 133 ευρώ, διαιρούμενη με 0,20. Στην πραγματικότητα θα έχει μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ, αλλά για τη σύνταξή του θα ληφθούν υπόψη οι αποδοχές που αντιστοιχούν στην εισφορά των 133 ευρώ, που είναι 667 ευρώ. Και αυτό διότι τα 133,33 ευρώ διά του 0,20 (που είναι η θεσμοθετημένη και σταθερή εισφορά σύνταξης για όλους), βγάζουν εισόδημα 667 ευρώ (133,33/0,20=666,65).

Από το 2020

Αυτή η παράμετρος όμως δεν θα είναι άμεσα ορατή, αλλά θα φανεί με τραγικό τρόπο στους επόμενους μήνες, και κυρίως από το τέλος του 2019 και μετά, για όσους θα έχουν πληρώσει ένα έτος χαμηλών εισφορών και θα βγουν από το 2020 και μετά με σύνταξη πολύ μικρότερη και από αυτήν που περιμένουν να πάρουν με το νόμο Κατρούγκαλου!

Για παράδειγμα, αν ο μέσος όρος μηνιαίου εισοδήματος ενός ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ βγαίνει στα 1.000 ευρώ με βάση το 20% της εισφοράς σύνταξης που είχε από το 2002 έως το 2018 και πληρώσει 13,3% το 2019, τότε ο συνολικός μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών του πέφτει στα 833 ευρώ, διότι οι συντάξιμες αποδοχές του 2019 δεν θα είναι 1.000 ευρώ αλλά 667 ευρώ. Με τα 833 ευρώ μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών για 35 έτη ασφάλισης θα πάρει 282 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη, ενώ αν δεν πλήρωνε το 13,3% θα έπαιρνε 338 ευρώ. Με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, το τελικό ποσό θα είναι 665,6 ευρώ, ενώ αν δεν είχε το 13,3% η σύνταξη που θα έπαιρνε το 2020 θα ήταν 722 ευρώ. Από τη μείωση εισφορών σύνταξης στο 13,3% αντί 20% και από την πληρωμή της μειωμένης εισφοράς μόνο για ένα έτος (2019), θα έχει απώλεια 57 ευρώ στη σύνταξη! Οσο περισσότερα θα είναι τα έτη των μειωμένων εισφορών τόσο θα πέφτει και ο μέσος όρος συντάξιμων αποδοχών και η σύνταξη θα βγαίνει ακόμη πιο κάτω.

Κάτω από το χαλί

Αυτό το σημείο, δηλαδή τι επίπτωση θα έχουν στις συντάξεις οι μειωμένες εισφορές, αποφεύγει να το διευκρινίσει το υπουργείο Εργασίας, παρότι ο «Ε.Τ/» είχε από χθες αποκαλύψει πρώτος τη μεγάλη παγίδα για τους ασφαλισμένους που αργά η γρήγορα, θα φανεί και στη σχετική διάταξη όταν έρθει η ψήφιση των μειωμένων εισφορών στη Βουλή. Αντ’ αυτών το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε χθες πίνακες με το πόσο λιγότερα θα πληρώνουν επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες για σύνταξη από το 2019, αποφεύγοντας να αποκαλύψει όλη την εικόνα, ότι δηλαδή οι μικρότερες εισφορές, σημαίνουν και… αντίο στις συντάξεις που θα είχαν αν έμεναν στο 20% αντί στο 13,3%.

Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος πάντως που ρωτήθηκε την Κυριακή, ανέφερε στον «Ε.Τ.» ότι, «είναι γνωστό πως η σύνταξη εξαρτάται και από τις καταβαλλόμενες εισφορές», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει διάταξη νόμου όπου προβλέπεται η δυνατότητα των ασφαλισμένων να καταβάλουν μεγαλύτερες εισφορές», εννοώντας προφανώς ότι έχουν επιλογή μεγαλύτερων εισφορών για να μην χάσουν πολλά από τη σύνταξη.

Στα παραδείγματα του υπουργείου δεν απεικονίζεται το σύνολο των επιβαρύνσεων καθώς δεν περιλαμβάνεται η εισφορά ασθένειας 6,95%.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.