Quantcast
ΑΑΔΕ: Ακύρωση προστίμου σε εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση για αλλαγή διεύθυνσης - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Ακύρωση προστίμου σε εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση για αλλαγή διεύθυνσης

δημοσιεύτηκε:

Μια πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ έρχεται να προστεθεί σε άλλες, οι οποίες δικαιώνουν τους φορολογούμενους και ακυρώνουν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από εφορίες για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων, όταν με αυτές έχουν τροποποιηθεί στοιχεία που δεν επηρεάζουν το φορολογικό αποτέλεσμα και δεν συνιστούν μεταβολή στην δηλούμενη φορολογητέα ύλη, ούτε δήλωση νέας φορολογητέας ύλης, ούτε τροποποίηση ή συμπλήρωση ουσιαστικών στοιχείων της δήλωσης.

Στην τελευταία περίπτωση, η ΔΕΔ δικαίωσε την προσφυγή φορολογούμενου, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ για το φορολογικό έτος 2015, επειδή υπέβαλε εκπρόθεσμα μέσω του taxisnet τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για να διορθώσει την κατοικία του.
Στην απόφαση της ΔΕΔ σημειώνονται τα εξής:

“Επειδή, στην υπό κρίση περίπτωση, δεν πρόκειται για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος με την έννοια της επαύξησης ή μείωσης της φορολογικής υποχρέωσης του προσφεύγοντος, καθώς ο προσφεύγων προέβη στην τροποποιητική δήλωση προκειμένου να διορθώσει το στοιχείο της κατοικίας στην αρχική του δήλωση, χωρίς να έχει παραβεί κάποια φορολογική διάταξη. Η εν λόγω τροποποιητική δήλωση υποβλήθηκε μεν εκπρόθεσμα ωστόσο σε αυτή δεν περιλαμβάνεται φορολογητέα ύλη, καθόσον δηλώθηκε μόνο η φιλοξενία, γεγονός που δεν παράγει τεκμαρτό εισόδημα ή δαπάνη για τον προσφεύγοντα και δεν αποτελεί φορολογητέα ύλη. Κατά συνέπεια θεωρείται ότι συμπληρώθηκε ένα πληροφοριακό στοιχείο, το οποίο για λόγους χρηστής διοίκησης δε δύναται να παράξει κυρώσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.