Quantcast
Ποιοι θα πάρουν το επίδομα στέγασης και ποιοι εξαιρούνται - Αναλυτικά τα κριτήρια - enikonomia.gr
share

Ποιοι θα πάρουν το επίδομα στέγασης και ποιοι εξαιρούνται – Αναλυτικά τα κριτήρια

δημοσιεύτηκε:

Πάνω από 300.000 νοικοκυριά που μένουν στο νοίκι ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας, κόκκινο ή “πράσινο”, ενισχύονται από το 2019 με ποσά από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα μέσω του επιδόματος στέγασης.

Η ένταξη στο νέο προνοιακό πρόγραμμα γίνεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, κοινά για όλους, τα οποία διαμορφώνονται σε τελικό στάδιο:

Εισοδηματικά κριτήρια: Η αρχική εισοδηματική κλίμακα για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό “κλειδώνει” κοντά στην περιοχή των 7.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως τα όρια θα κλιμακώνονται έως τα 21.000 ευρώ. Αναλυτικά για κάθε επόμενο μέλος του νοικοκυριού μετά το πρώτο (σύζυγος, παιδί κτλ) το όριο θα προσαυξάνεται κατά 50%, δηλ. κατά 3.500 ευρώ. Στη μονογονεϊκή οικογένεια και σε νοικοκυριό με απροστάτευτα τέκνα, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 100% δηλ. 7.000 ευρώ. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει την περιοχή των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Η κλιμάκωση των εισοδηματικών κριτηρίων δίνει έμφαση στο παιδί, ενσωματώνοντας ρήτρες ειδικής προστασίας για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.

Κριτήρια ακίνητης περιουσίας: Στο τραπέζι βρίσκονται η βελτίωση, εφόσον αυτό μετρηθεί ως εφικτό, των κριτηρίων που είχαν αρχικά τεθεί για τη συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού. Στόχος είναι τα νέα κριτήρια να “κουμπώσουν” με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ώστε να μην χάσουν το επίδομα νοικοκυριά απλώς και μόνο λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών. Υπενθυμίζεται ότι τα αρχικά περιουσιακά κριτήρια που είχαν τεθεί ήταν μέχρι 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Το όριο των καταθέσεων του νοικοκυριού και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. αναμένεται να τεθούν κοντά στην περιοχή των 8.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 50% για κάθε επόμενο μέλος και μέχρι τα 24.000 ευρώ. Δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών που εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δηλώνουν δαπάνες για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.

Πηγή: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.