Quantcast
Παραμένουν ακριβά τα καύσιμα στην Ελλάδα παρά τη "βουτιά" των διεθνών τιμών του πετρελαίου - enikonomia.gr
share

Παραμένουν ακριβά τα καύσιμα στην Ελλάδα παρά τη “βουτιά” των διεθνών τιμών του πετρελαίου

δημοσιεύτηκε:

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου το τελευταίο δίμηνο έχουν καταγράψει βουτιά σε ποσοστό 30%, χάρη στην υπερβάλλουσα προσφορά από πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, αλλά και στην επικείμενη πτώση της ζήτησης σε Ευρώπη και Ασία, καθώς ο πήχης της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει τοποθετηθεί χαμηλότερα για το 2019.

Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε κάτω ακόμη και από τα 60 δολ. το βαρέλι, όταν στις αρχές Οκτωβρίου βρισκόταν πάνω από τα 86 δολάρια. Στην Ελλάδα όμως, η πτώση στις τιμές των καυσίμων δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή (καθώς κυμαίνονται γύρω στο 4%- 8%) μολονότι αναμένεται και αποκλιμάκωση εντός των επόμενων ημερών.

Ο Νοέμβριος κλείνει με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση για τον μαύρο χρυσό από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 σε διεθνές επίπεδο.

Αναφορικά με την επίδραση που έχει η πτώση των διεθνών πετρελαϊκών τιμών στη χώρα μας αξίζει να σημειώσουμε ότι από τα υψηλά Οκτωβρίου μέχρι σήμερα η μείωση στην τιμή της αμόλυβδης ανέρχεται γύρω στο 7,4% ενώ πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό υποχώρησης τόσο στο diesel κίνησης (-3,87%) όσο και στο πετρέλαιο θέρμανσης(-5,32%).

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αφενός στην καθυστέρηση με την οποία είθισται να περνούν οι μεταβολές των διεθνών τιμών στον τελικό καταναλωτή, στην πορεία της ισοτιμίας ευρώ/ δολαρίου, αλλά και στη διαφορετική τιμολογιακή πολιτική της κάθε εταιρείας και πολύ περισσότερο των πρατηριούχων του κλάδου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό στην τιμή των καυσίμων στη χώρα μας αφορά σε φόρους, τέλη κι άλλες επιβαρύνσεις, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 64% της τιμής της αμόλυβδης, 48,5% του ντίζελ κίνησης και 45,8% του πετρελαίου θέρμανσης.

Πηγή πληροφοριών: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.