Quantcast
"Κούρεμα" κόκκινων στεγαστικών δανείων από την Εθνική Τράπεζα - Αυστηρά τα κριτήρια - enikonomia.gr
share

“Κούρεμα” κόκκινων στεγαστικών δανείων από την Εθνική Τράπεζα – Αυστηρά τα κριτήρια

δημοσιεύτηκε:

Νέες λύσεις για όσους έχουν “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια και βρίσκονται σε αδυναμία να τα εξυπηρετήσουν, αλλά είναι διαθέσιμοι για συνεργασία και ρύθμιση, προσφέρει η Εθνική Τράπεζα, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, σε συνέντευξη Τύπου,

Οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν και “κούρεμα” της οφειλής έως και περίπου 35%. Οι ρυθμίσεις αυτές που θα περιλαμβάνουν και «κούρεμα» θα γίνονται, όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, με συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις για όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη και είναι συνεργάσιμοι, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση ότι δεν θα πρέπει να επηρεαστεί σε καμία περίπτωση η κουλτούρα πληρωμών.

Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της τράπεζς, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι το πρόγραμμα μετασχηματισμού της θα δώσει τη δυνατότητα να αναδειχθεί και πάλι η Εθνική ως το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, με αρωγό την ισχυρή δέσμευση των ανθρώπων της και στόχο την ενδυνάμωση των μακροχρόνιων σχέσεων συνεργασίας με τους πελάτες της. Θα δημιουργήσουμε και πάλι την τράπεζα που προσφέρει αξία σε πελάτες, μετόχους, εργαζόμενους και στην κοινωνία, την τράπεζα που επιλέγουν και αγαπούν όλοι οι Έλληνες, τόνισε.

Έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στο ανώτατο μάνατζμεντ της Εθνικής Τράπεζας που στελεχώθηκε από νέα στελέχη, τονίζοντας ότι ήταν κάτι που εντυπωσίασε και τους ξένους επενδυτές ως ένα βασικό συστατικό της επιτυχούς υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού.

Οι προϋποθέσεις επιτυχούς ολοκλήρωσής του σχεδίου είναι ευνοϊκοί και λόγω της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που ευνοεί την υλοποίηση του σχεδίου καθώς των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που ήδη έχει η Εθνική Τράπεζα, όπως η μεγάλη πελατειακή βάση, η αξιοπιστία της και ο ισολογισμός της που αποτελούν σταθερές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, είπε ο κ.Μυλωνάς.

Στόχος της Εθνικής Τράπεζας, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι να αναδειχθεί μέχρι το 2022 σε μια άκρως υγιή και κερδοφόρα τράπεζα, προσηλωμένη πάντα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 11%, δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5% περίπου από 41% το 2018 λόγο κόστους εσόδων στο 45% (από 75%) και δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) στο 15% περίπου από 16,1%.

Ερωτηθείς για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ο κ.Μυλωνάς επισήμανε ότι στόχος είναι να πουληθεί στην καλύτερη δυνατή τιμή, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν σύντομα.

Για τον αριθμό καταστημάτων της Εθνικής, επισημάνθηκε ότι στόχος είναι η αναδιάρθρωση του δικτύου να ολοκληρωθεί μέσα στο έτος και να η τράπεζα να διαθέτει 390 καταστήματα με πλήρη εξυπηρέτηση και επιπλέον 30 σημεία εξυπηρέτησης (ibank stores κλπ).

Για το ΛΕΠΕΤΕ – εκπρόσωποι συνταξιούχων είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά της Εθνικής Τράπεζας – και το ζήτημα που δημιουργήθηκε, επισημάνθηκε ότι είναι ένα θέμα που αφορά την τράπεζα, τους συνταξιούχους, την κυβέρνηση και τους εργαζομένους και θα πρέπει να υπάρξει μια από κοινού συμφωνία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.