Quantcast
Πλήρη άρση των capital controls αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός - enikonomia.gr
share

Πλήρη άρση των capital controls αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

δημοσιεύτηκε:

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας στο ΥΠΟΙΚ, με την συμμετοχή εκπροσώπων του Υπ. Οικονομικών, της ΤτΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε η πλήρης άρση των capital control, που επιβλήθηκαν το 2015 με τις ανακοινώσεις να γίνονται από τον Πρωθυπουργό.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας έχουν εισηγηθεί θετικά για την άρση και των τελευταίων περιορισμών, καθώς επιβεβαιώθηκε η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων. Μάλιστα, από την κεντρική τράπεζα έχουν διαμηνύσει ότι όχι μόνο δεν ανησυχούν για εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό, αλλά αντίθετα ευελπιστούν ότι αυτές θα αυξηθούν, καθώς θα ενισχυθεί η βεβαιότητα για το μέλλον της χώρας.

Ένας βασικός στόχος της κατάργησης και των τελευταίων περιορισμών που υπάρχουν, είναι η αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα. Οι περιορισμοί αποτελούν περιοριστικό παράγοντα και η κατάργησή τους θα επιτρέψει στους οίκους να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Η αναβάθμιση, με τη σειρά της, είναι σημαντική για τη χώρα όχι μόνο για τη μείωση του κόστους δανεισμού της, αλλά και για να της επιτραπεί να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφορά παρά λίγες πλέον περιπτώσεις, καθώς δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά απαιτείται η έγκριση της Τράπεζα της Ελλάδος. Πλέον, θα καταργηθούν οι όποιοι περιορισμοί απομένουν στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει, στο σύνολό τους, ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την πλήρη άρση των περιορισμών.

Πηγή: ANT1


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.