Quantcast
ΟΠΕΚΕΠΕ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2019 - enikonomia.gr
share

ΟΠΕΚΕΠΕ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2019

δημοσιεύτηκε:

Στη δημοσίευση εγχειριδίου διαδικασιών υποβολής αιτημάτων άρσης επικάλυψης, επιλεξιμότητας και ένταξης σε περιφέρεια προχωρά ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Μεταξύ άλλων ο Οργανισμός επισημαίνει τα εξής:

-Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης

Η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης  είναι η 15η Μαΐου κάθε ημερολογιακού έτους. Κατά παρέκκλιση για το τρέχον έτος (2019), η προθεσμία υποβολής έληξε την 18η Ιουνίου 2019. Μέχρι τις 15/7/2019, η αίτηση παραλαμβάνεται με ποινή καθυστέρησης. Μετά τις 15/7/2019 η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Οι τροποποιήσεις που επέρχονται, αποτυπώνονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ) του ΟΠΕΚΕΠΕ και γίνονται αποδεκτές μόνο έως τη λήξη της προθεσμίας για εκπρόθεσμη υποβολή της ενιαίας αίτησης, στις 15 Ιουλίου 2019 (όπως ορίζεται στο σημείο 7.1.2, της υπ’αριθμ. 49459/20-06-2019 εγκυκλίου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.). Τροποποιήσεις αγροτεμαχίων της ενιαίας αίτησης μετά την ημερομηνία αυτή θεωρούνται απαράδεκτες.

Επισημαίνεται ότι, ο γεωργός ενημερώνεται για τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών διασταυρωτικών ελέγχων όπως ορίζεται στο σημείο 3.3, της υπ’αριθμ. 49459/20-06-2019 εγκυκλίου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και τότε έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει την ενιαία αίτηση προκειμένου να συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες διορθώσεις βάσει των σχετικών αποτελεσμάτων το αργότερο 26 ημερολογιακές ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης, δηλαδή έως Κυριακή 14 Ιουλίου 2019. Σε κάθε περίπτωση ως τις καταληκτικές προθεσμίες που ορίζονται αναλυτικά στην ετήσια εγκύκλιο διαδικασιών του Ολοκληρωμένου Συστήματος.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, κρίνεται σκόπιμο να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά την έννοια των αιτημάτων «άρσης επικάλυψης», «επιλεξιμότητας», «ένταξης σε περιφέρεια» και να περιγραφεί η διαδικασία κατά την οποία θα γίνονται πράξεις μεταβολών αποτελεσμάτων γεωχωρικού ελέγχου της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης μετά την καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησής της.

Τα αποτελέσματα των γεωχωρικών διασταυρωτικών έλεγχων που προκύπτουν από το ΟΠΣ WEB GIS του ΟΣΔΕ, μπορούν να μεταβάλλονται μόνο μέσω των αιτημάτων «άρσης επικάλυψης», «επιλεξιμότητας», «ένταξης σε περιφέρεια». Διορθώνονται και προσαρμόζονται μετά την υποβολή τους μόνο με την διαδικασία εμπρόθεσμης υποβολής ένστασης, όπως κάτωθι περιγράφονται ανά περίπτωση.

Σε καμία των περιπτώσεων δεν επιτρέπεται η μεταβολή της θέσης και της γεωμετρίας της οριστικά δηλούμενης έκτασης, ούτε η προσθήκη ή η διαγραφή αγροτεμαχίου/ων μετά τις 15/7/2019, καταληκτική ημερομηνία προκαταρκτικών διασταυρωτικών ελέγχων και υποβολής αιτήσεων.

-Η διαδικασία υποβολής αιτημάτων

Οι γεωργοί που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα σχετικά με γεωχωρικά αποτελέσματα ελέγχου ανά περίπτωση, υποβάλουν το αίτημα τους είτε μέσω των Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.), είτε μέσω των αρμοδίων Διευθύνσεων και Μονάδων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ειδικότερα, τα αιτήματα επιλεξιμότητας υποβάλλονται ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. Η διαδικασία υποβολής αιτημάτων επιλεξιμότητας μετά τις 15/7/2019 περιγράφεται στο κεφάλαιο -Ι- του εγχειριδίου. Τα αιτήματα άρσης επικάλυψης που περιγράφονται στο κεφάλαιο -ΙΙ- του εγχειριδίου, υποβάλλονται στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα αιτήματα ένταξης σε περιφέρεια του ΟΣΔΕ που περιγράφονται στο κεφάλαιο -ΙΙΙ- του εγχειριδίου, υποβάλλονται και ελέγχονται από τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Η προθεσμία υποβολής αιτημάτων

Για το έτος 2019, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων, επιλεξιμότητας, άρσης επικάλυψης, ένταξης σε περιφέρεια, ορίζεται η 31/01/2020.

Κατ’ εξαίρεση,

Α) Σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως περιγράφονται στις αντίστοιχες εγκυκλίους ΕΑΕ 2019, για τις οποίες ακολουθεί τροποποίηση και διόρθωση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης με μεταβολές στα γεωχωρικά στοιχεία ελέγχου κατά την οριστικοποίηση των δηλώσεων μετά τις 15/7/2019. Οι περιπτώσεις αυτές καταχωρούνται, εξετάζονται και οριστικοποιούνται από τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την έγκριση ανωτέρας βίας.

Β) Σε περιπτώσεις που με νεότερη πράξη της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία μεταβάλλεται το επιτρεπτό της χρήσης γης και αυτή ενσωματώθηκε στο ΟΠΣ WEB GIS μετά τις 15/7/2019 τότε, αφού ενημερωθεί ο γεωργός με κάθε πρόσφορο μέσο, έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση εντός 20 ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης. Η εξέταση των περιπτώσεων πραγματοποιείται από τις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ, με νεότερες οδηγίες.


Διαβάστε περισσότερα εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.