Quantcast
Χρέη στα Ταμεία: Πώς θα τα ρυθμίσουν οι επιχειρήσεις – Τι ισχύει για τις κορονο - οφειλές - enikonomia.gr
share

Χρέη στα Ταμεία: Πώς θα τα ρυθμίσουν οι επιχειρήσεις – Τι ισχύει για τις κορονο – οφειλές

δημοσιεύτηκε:

Η πανδημία «πνίγει» το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων, καθώς οι αναστολές λειτουργίας, αλλά και η «κλειδωμένη» για καιρό αγορά έχει δημιουργήσει ένα «βουνό» νέων χρεών προς το υπερταμείο ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους οι οφειλές προς τα ταμεία αυξήθηκαν κατά 395 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τον Σεπτέμβριο τα 37,395 δισ. ευρώ. Μπορεί τα χρέη αυτά να μην αποτελούν “προϊόν” της πανδημίας, έρχονται όμως να προστεθούν στις υπάρχουσες οφειλές που έχουν οι επιχειρήσεις λόγω της δεκαετούς κρίσης.
Οι οφειλές από το παρελθόν, αλλά και αυτές που προκαλούνται κατά το διάστημα της πανδημίας, τα λεγόμενα κορονο- χρέη, αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θέτει σε κίνδυνο τα οικονομικά των ταμείων. Με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και την τόνωση των εισπράξεων στα ταμεία, το υπουργείο Εργασίας, βγάζει από τη φαρέτρα του «όπλα» που αφενός θα δώσουν ανάσα στους επαγγελματίες και αφετέρου θα κρατήσουν «ζεστό» τον κρατικό κορβανά. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έδωσε  τον κατευθυντήριο οδηγό για τις κορονο-οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, τις απολεσθείσες ρυθμίσεις ασφαλιστικών χρεών και τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις κατά το δεύτερο lockdown.

Η διάσωση της ενεργής ρύθμισης
Όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή στο δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου, εφόσον έχουν ενεργή ρύθμιση για οφειλές στα ταμεία τον Οκτώβριο, έχουν ήδη λάβει μια σημαντική ανάσα. Κι αυτό, γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να διατηρήσουν ζωντανή την ρύθμιση τους, όπως αυτή των 120 δόσεων, καταβάλλοντας την δόση που έληξε τον Νοέμβριο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Προσοχή, σε περίπτωση που εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών μπουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης ή απολυθούν, καθώς και στη περίπτωση που κατά την ολοκλήρωση του μέτρου οι επιχειρήσεις δεν διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση παύει αυτοδικαίως, και στις οφειλές θα προστεθούν τόκοι και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές.

Ο δρόμος των..12 ή 24 δόσεων
Οι επιχειρήσεις έχουν στη φαρέτρα τους ακόμη ένα όπλο. Τη ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 έντοκων δόσεων. Σε αυτή την ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές της πρώτης καραντίνας, δηλαδή ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων από εισφορές Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου, αλλά και ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου καθώς και τυχόν δόσεων από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών.
Τα χρέη θα μπορούν να εντάσσονται στη ρύθμιση αυτή από το 2021, το επιτόκιο για τις 24 δόσεις θα ανέρχεται σε 2,5% και το το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ. Η αίτηση για την υπαγωγή υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2021 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ αφού καταστούν ληξιπρόθεσμες οι παραπάνω οφειλές και διαβιβαστούν στο Κέντρο Είσπραξης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.