Quantcast
Επίδομα 400 ευρώ: "Δεν αρκεί" λένε οι επιστήμονες - Ποιοι θα το λάβουν και ποιοι μένουν εκτός - enikonomia.gr
share

Επίδομα 400 ευρώ: “Δεν αρκεί” λένε οι επιστήμονες – Ποιοι θα το λάβουν και ποιοι μένουν εκτός

δημοσιεύτηκε:

Σε περίπου 100.000 αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες θα μοιραστεί το επίδομα των 400 ευρώ, για το οποίο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων άρχισε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Οι «τυχεροί» απασχολούνται σε οκτώ τομείς της οικονομίας και έχουν πληγεί σημαντικά λόγω της πανδημίας Covid-19.
Πρόκειται για αρχιτέκτονες, μηχανικούς και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών, ανθρώπους που ανήκουν στα γενικά και ειδικά ιατρικά επαγγέλματα, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους, λογιστές και φορολογικούς συμβούλους, καθώς επίσης και όσους παρέχουν επιχειρηματικές συμβουλές και συμβουλές διαχείρισης. Το σχετικό κονδύλι που θα διανεμηθεί στους επιστήμονες αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ και προκειμένου να μην χρειαστεί να αυξηθεί η δαπάνη τα συναρμόδια υπουργεία έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο που καθορίζει τους δικαιούχους.
Προς αυτή την κατεύθυνση οι μη μισθωτοί-επιστήμονες που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος έως 31 Δεκεμβρίου 2016 για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση θα πρέπει αφενός να εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 και αφετέρου το οικογενειακό τους εισόδημα για το 2020 να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, κάτι που θα επαληθευθεί από τη φορολογική δήλωση του έτους, όταν υποβληθεί.
Παράλληλα, όσοι ξεκίνησαν να απασχολούνται μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 γλιτώνουν από το κριτήριο της μείωσης του τζίρου, όχι όμως από το εισοδηματικό κριτήριο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν έως 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. Ακόμα πιο βελτιωμένοι είναι οι όροι για τους ασκούμενους δικηγόρους που έκαναν έναρξη μετά την 1 Ιανουαρίου 2017. Κι αυτό, γιατί στην συγκεκριμένη κατηγορία δεν θα ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει προτού υποβάλλουν την σχετική αίτηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, να έχουν υποβάλλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Με στόχο η ενίσχυση να μοιραστεί στους επιστήμονες που έχουν πραγματικά ανάγκη και έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, οι υπηρεσίες των υπουργείων θα πραγματοποιήσουν σαρωτικούς ελέγχους μέσα από διασταυρώσεις στοιχείων που υπάρχουν ήδη στις κρατικές πλατφόρμες (ΕΡΓΑΝΗ, ΑΑΔΕ, e-ΕΦΚΑ). Έτσι, θα διαπιστώσουν αν οι αιτούντες πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το έκτακτο επίδομα. Μετά τον έλεγχο, η αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει θα διαβιβαστεί κατόπιν στον ΟΑΕΔ που θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στις αρχές Μαρτίου. (που προβλέπεται στον ν. 3986/2011).

“Δεν αρκεί” λένε οι επιστήμονες
Πάντως, αρκετοί επαγγελματίες επισημαίνουν ότι το επίδομα δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τη ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία στις τσέπες τους και αφήνει εκτός σημαντικό αριθμό επαγγελματιών.
«Το πρόγραμμα είναι θετικό για όσους παρουσιάζουν την ανάλογη μείωση, καθώς και χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα από αυτό που προβλέπεται στην απόφαση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν διορθώνει την αδικία, η οποία είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιου, όπου χιλιάδες επιστήμονες είχαν λάβει χαμηλότερη ειδική αποζημίωση σε σχέση με άλλους κλάδους, διότι τότε είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα των 600 ευρώ.», δηλώνει στο enikonomia.gr ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Τεμπονέρα η καταβολή του επιδόματος είναι απαραίτητη και αναγκαία, δεδομένου ότι για πάρα πολλούς μήνες τα δικαστήρια υπολειτουργούν. “Τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί (οικογενειακό εισόδημα) δεν λαμβάνουν μέριμνα για εκείνους που είχαν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και είχαν μικρές αυξομειώσεις στο τζίρο. Αυτό οδηγεί σε περιορισμό των δικαιούχων και ειδικά εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη”, εξηγεί στο enikonomia.gr.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.